Dota

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

DotA eli Defense of the Ancients on Blizzard Entertaimentin Warcraft III -peliin tehty pohjautuva moninpeli. Sitä voi pelata Blizzardin omassa Battle.netissä, lanissa ja yksityisserverillä. Vaikka peli on tehty suurimmaksi osaksi Warcraft 3:n omalla kenttäeditorilla, on DotA niin erilainen verrattuna normaaliin WC3:een, että se voidaan luokitella pelaajien tekemäksi modiksi, joka tosin on yleistä, ottaen huomioon Warcraftin helppokäyttöisen ja lähes täysin muokattavan editorin. DotAn pohjalta on syntynyt monia variantteja, kaikista tunnetuin ja suosituin on Dota Allstars, joka tehty Warcraft III: The Frozen Throne pelille. Yleensä puhuttaessa DotA:sta viitataankin juuri DotA Allstarsiin.

Pelissä on tarkoitus ohjata omaa sankaria (hero) vastustajan sankareita vastaan. Pelaajat muodostavat yleensä viiden hengen tiimit, Sentinelin ja Scourgen. Sankareita joista pelaajat valitsevat omansa on kymmenittäin, ja peli on muutenkin kovan kehityksen alla. Uusia tavaroita, sankareita ja muita ominaisuuksia tulee tasaiseen tahtiin.

DotAn alkuperäisen version loi pelaaja nimeltä Eul, jonka jälkeen Dota Allstarsia kehittivät Guinsoo ja Burizza. Tällä hetkellä DotA Allstarsia kehittää Icefrog. Eul ja Guinsoo ovat myös saaneet omat nimikkoesineensä peliin. (Eul's Scepter of Divinty ja Guinsoo's Scythe Of Vyse). Pelin Buriza-do Kyanon ei kuitenkaan viittaa peliä kehittäneeseen Burizzaan vaan Blizzardin muissa peleissä samalla nimellä olevaan esineeseen.

DotA Allstars on vähitellen päässyt mukaan yhdeksi laneissa pelattavaksi peliksi ja muun muassa Yhdysvalloissa siitä järjestetään tournament-pelejä, joissa on rahapalkintoja.