Hautalana maksaminen

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Ministeri ja harmaan talouden torjumisen työryhmän jäsen Heidi Hauhtala (vihr) antamassa meriselitystä toimittajille vuonna 2013.

Hautalana maksaminen tarkoittaa nykykielessä työn teettämistä ilman työstä pakollisesti suoritettavia työnantajamaksuja, veroja sekä työeläkemaksuja. Hautalana maksaminen juontaa juurensa kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) teettämästä siivoustyöstä ja oviremontista vuonna 2009, josta Harmaan talouden torjumisen työryhmässä työskennellyt ministeri Hautala ei suorittanut työnantajamaksuja eikä täyttänyt muitakaa työnantajavelvoitteita.

Maksaminen Hautalana

Hautalana maksaminen tapahtuu siten, että urakoitsijan kanssa sovitaan ettei työstä kirjoiteta kuittia ja ettei työstä kanneta muitakaan julkisia maksuvelvoitteita. Urakkahinta voidaan maksaa käteisellä tiskin alta tai osa voidaan suorittaa myös bilateraalikaupoilla, joissa vaihdannaisvälineenä käytetään esimerkiksi ulkomailta tuotua alkoholia tai savukkeita.

Ministeri Hautalan laiminlyömät velvoitteet

Huomaa, ettei tänäpäivänä työn teettäminen ole noin edullista, kuin vuonna 2013.

  • – Jos teet kotona remonttia ja maksat yrittäjälle palkkaa, toimita ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu verottajalle.
  • – Lähetä työntekijätiedot ja työeläkevakuutusmaksu työeläkevakuutusyhtiöön laskutusta varten.
  • – Lähetä tiedot palkanmaksusta myös vakuutusyhtiöön (tapaturma-, työttömyys- ja ryhmähenkivakuutusmaksut).
  • – Eläkemaksu pitää maksaa, jos palkkaat työntekijän kertaluonteisesti tai satunnaisesti ja palkkaa maksetaan vähintään 55,59 euroa kuukaudessa.
  • – TyEL-maksu on tänä vuonna 23,8 % työntekijälle maksetusta bruttopalkasta. Maksu jakaantuu työnantajan ja työntekijän kesken. Työntekijän maksu alle 53-vuotiaalle 5,15 % ja yli 53-vuotiaalle 6,50 % palkasta, loput maksaa työnantaja.

Hautala: "Halusin auttaa siivoojaa"

Remontoineen miehen mukaan hän teetätti ja asensi Hautalalle kaksi eteisovea. Lisäksi työhön kuului asunnon muiden ovien tarkistus, ja työn hinnaksi sovittiin miehen mukaan noin 650 euroa.

Remonttimiehen mukaan hän päätyi tekemään oviremonttia Hautalalle tämän siivoojan kautta.

Kotisiivouksessa oli kyse käteismaksusta, jonka Hautala suoritti siivoojalle. Hautala kertoo, että kyseessä oli maahanmuuttajanainen, jota hän halusi auttaa.

Asunnon siivoojan palkaksi sovittiin hänen mukaansa noin 250 euroa. Remonttimiehen mukaan Hautala itse ehdotti, että maksu hoidetaan pimeänä.

Hautala myöntää, että hän on maksanut siivouspalkkion siivoojalle ilman työnantajamaksuja.

Hautala kuuluu hallituksen harmaan talouden torjumisen työryhmään ja totesi, että tapahtunut on erittäin kiusallista hänelle.

- Koen suurta häpeää ja pyydän anteeksi kaikilta, myös eduskunta- ja hallitusryhmiltäni.

Ilta~Sanomat 14.3.2013 18:27

Katso myös