Jääkaappi

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Jääkaappi on laite joka pitää hyvin mikropitsat ja kokikset kylmänä säällä kuin säällä.

Jääkaapin kompressori siirtää sisältä lämpöenergiaa itse kaapin ulkopuolelle, josta se vapautuu huone ilmaan takana olevasta ritilästä.

Vanhemmissa jääkaapeissa käytetään Freoni- nimistä kaasua joka edistää kasvihuone ilmiötä ja huonontaa ilmakehässä olevaa otsonikerrosta. Eli siis, jos näet maassa lojuvan jääkaapin, RIKO SE. Teet suuren palveluksen ihmiskunnalle. Kaikki mikä saastuttaa ympäristöä on positiivinen asia.

Miksi saastuttaa?

  • Jotta pääsemme pelaamaan Golfia ympäri vuoden!!!

Me aktiiviset ihmiset ajamme asiaa ilmaston nopeamman lämpenemisen puolesta

  • Juuso on hyvin aktiivinen suorittamaan meille kaikille yhteistä tavotettamme, päästä pelaamaan golfia ympäri vuoden :)
  • LULU SETÄkin kantaa kortensa kekoon, mutta Juuso yleensä on ehtinyt ensin.

Absorptiojääkaappi

Absorptiojääkaappi tai Kaasujääkaappi on absorptio-periaatteella toimiva jääkaappi, joka valmistaa lämmöstä kylmää.

Se on oiva valinta asuntovaunuihin ja autoihin.

Toisin kuin kompressorijääkaappi, absorptiokonetta käytetään lämmöllä, joten sitä voi käyttää niin kaasulla kuin sähköllä. Siinä on paljon huonompi hyötysuhde kuin kompressorijääkaapissa, mutta matkailukäytössä sillä ei ole paljoa merkitystä. Kaasun käytön ollessa 10-20 g/h, toimii se noin kuukauden täydellä kaasupullolla. Kaasun käyttö on pientä verrattuna lieteen tai lämmitykseen.

Absorptiojääkaapissa asuntovaunussa on tyypillisesti neljä eri nappulaa. Kaasupuolella on kaasunsäätöventtiili ja piezo. Kaasupuolella harvemmin on termostaattia (ainakaan vanhemmissa Electroluxseissa), Yleensä jääkaappi on joko UPO tai Electrolux, useimmiten kuitenkin Elextrolux. Kuten yleensä kaasulaitteissa, myös jääkaapeissa on liekkivahti.

Kaasujääkaapin käynnistys tapahtuu seuraavasti; pyöritetään kaasupuolen venttiili MAX tai 5 asentoon (tai 3) riippuen kovasti mallista. Painetaan nappula pohjaan (odotetaan jokunen sekunti) ja painetaan piezoa. Rakenteestaan johtuen jääkaapissa ei ole tarkistusilmää, josta liekin voisi sytyttää tulitikulla tai edes varmistaa sen päällä oloa. Absorptiokone jäähtyy hitaasti ja siksi on vain kuuntelemalla yritettävä selvittää syttyikö liekki. Liekin palaessa pitäisi jääkaapin lähettyviltä kuulua pientä huminaa. Käynnistymien voi myös todeta haistamalla jääkaapin pakoputkea, jos se haisee kostealle, niin kaappi on käynnissä. Jos mahdollista, kannattaa tehdä jonkinmoinen luukku, josta voi kädellä koittaa poltinkammiota tai pakoputkea lämpeneekö ne. Toimiva kaasujärjestelmä tosin syttyy kyllä aina ensimmäisellä tai viimeistään toisella napsauksella.

Sähkökäytöllä 230/12 V koneiston keittosäiliötä lämmitetään sähkövastuksella. 230 V ja 12 V käytölle on omat vastuksensa. Yleensä 12 V käyttö on mahdollista vain, kun auto on liitetty matkailuperävaunuun (ajonaikainen lataus). 230 V käytöllä on käytössä termostaatti, mutta absorptiokoneen huonosta hyötysuhteesta johtuen sitäkin käytetään yleensä täysillä.

Katso myös

Aiheesta muualla