Kloraalihydraatti

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Kloraalihydraattia.

Kloraalihydraatti on kovan luokan ympäristömyrkky ja maailman vanhin unilääke. Kloraalihydraatilla on maine myös tyrmäystippoina, eikä sitä annostella muualla kun sairaalaolosuhteissa.

Kloraalihydraattia on kuitenkin mahdollista valmistaa itse! Valmistus tapahtuu antamalla raa'an alkoholin reagoida kloorin kanssa.

Valmistautuminen ja tarvikkeet

  • Puhtaita, suljettavia keittopulloja ja lasisia keittoastioita
  • Rikkihappoa
  • Kalsiumoksidia eli poltettua kalkkia
  • Mahdollisimman tiukkaa pirtua, siis yli 90% viinaa sisältävää litkua. Dilutus tjsp. denaturoitu pirtu todennäköisesti toimii.
  • Klooria (jota valmistamme itse)
  • Muoviletkua
  • Pieni ilmapumppu, esimerkiksi akvaarion ilmastuslaite joka on muovia. Kloori saattaa alkaa reagoida metallien kanssa.

Huom. älä käytä metallisia työvälineitä koska prosessissa käytetään myös rikkihappoa joka syövyttää metalleja!

Kloorin valmistus

Klooria pystyy valmistamaan esimerkiksi sähköllä suolavedestä. Systeemissä muodostuu kuitenkin vetyä joka on syytä kerätä talteen ja jos mahdollista, vaikka varovasti yrittää polttaa. Räjähdysvaara on kuitenkin olemassa!

Toinen metodi on sekoittaa tavallista kloriittia ja happoa keskenään, tämän pitäisi muodostaa kloorikaasua. Oma konstinsa onkin saada kloorikaasu talteen.

Pitäisi onnistua sotkemalla natriumhypokloriittia sisältävää valkaisuainetta ja vaikka sitruunahappoa keskenään jolloin natriumhypokloriitin kloori irtoaa atomista ja haihtuu.

Kloraalihydraatin valmistus

Tämä onkin sitten omanlaisensa projekti, mutta oikein tehtynä lopputulos palkitsee.

1. Ideana on saada alkoholi kloorattua, pumppaamalla klooria alkoholin läpi. Ja näin se tapahtuu: laita alkoholi puhtaaseen suljettavaan pulloon, jonka korkissa on kaksi reikää putkille. Syöttöputki pitäisi ylettää pullon pohjaan asti, jolloin kloori virtaa pirtun läpi. Toinen putki tulee pinnan yläpuolelle, ja sitä kautta yli jäänyt kloori virtaa takaisin klooriastiaan.

Laita pirtuastia kylmään veteen että pirtu pysyy kylmänä. Sitten anna kloorin virrata rauhassa kunnes sitä ei enää liukene pirtuun.

2. Tässä vaiheessa pirtu tislataan varovasti pois, tai talteen, miten haluat, mutta jos kaikki on tapahtunut oikein, pirtun haihtuessa jäljelle pitäisi jäädä valkoista kiteistä massaa: kloraalihydraatin esiastetta! Kaada litku puhtaaseen pulloon ja jäähdytä sitä vesihauteessa, älä sotke vettä pullon sisältöön vaan pidä pulloa kylmässä vedessä!

3. Seuraavaksi jäähtyneeseen kidemassaan lisätään kolme kertaa massaa vastaava määrä rikkihappoa. Lämmitä sotkua lämpimässä vedessä niin että kiteet sulavat, ja sekoita n. 3 minuuttia.

4. Lientä lämmitetään varovasti, ei yli 160 celsiusasteen, niin että kiteinen massa alkaa nousta pintaan. Tässä vaiheessa massa kerätään talteen ja jäljelle jäänyt neste siirretään takaisin lämmitykseen. Jatka tätä niin kauan että massaa ei enää nouse pintaan.

5. Siirrä kidemassa puhtaaseen, kuivaan keitinlasiin. Lämmitä 160 asteen tienoilla, näin päästään eroon massan sisältämästä alkoholista.

6. Siirrä taas kidemassa puhtaaseen keitinlasiin ja lisää massaa vastaava määrä rikkihappoa ja sekoita n. 5 minuuttia.

7. Tislaa kidemassasta kloraalihydraatti talteen, kloraalihydraatti höyrystyy 180 asteen nurkilla, ja happo vasta useamman sadan asteen päästä, joten tämä ei liene kovin hankalaa.

8. Siirrä taas kidemassa puhtaaseen tislauskolviin ja lisää kidemassaa vastaava määrä poltettua kalkkia. Jos et saa poltettua kalkkia mistään, polta itse tavallista sammutettua kalkkia vaikka kosanilla.

9. Tislaa taas ja ota kloraalihydraatti talteen, jatka tislausta kunnes kalkkimassa on kuivaa.

10. Ja viimein, käsilläsi on valmista kloraalihydraattia!

PenaPedia ei ota vastuuta jos saat tällä aikaan vahinkoa itsellesi tai muille! Ole varovainen kloraalihydraatin kanssa, se menee päähän mutta myös sammuttaa tehokkaasti.