Matti Vestman

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Ukrainasta tilatut pyökkiset jumppakepit käytössä


Ukrainasta tilatut pyökkiset jumppakepit ja hikipajassa valmistettu säilytyspussi.

Matti Vestman on Tempaus-Areenan perustaja, Kyykkyliike Oy:n omistaja sekä Keppi & Porkkana Oy - nimisen yrityksen perustaja.

Matti Vestman nousi julkisuuteen vuoden 2023 syksyllä, kun Helsingin Sanomat paljasti Vestmanin yritysryppään ja Keravan kaupungin välisiä hämäriä liiketoimia, joissa hankittiin ilman kilpailutusta yli 215 000 euron arvosta jumppakeppejä, kokoomusväen Tempaus-Areenan yläkerrassa toimineessa hikipajassa ommelleen ukrainalaisnaisen ompelemia säilytyskasseja jumppakepeille ja Vestmanin tuottamien harjoitusvideoiden katseluoikeutta.

Matti Vestman ja ammattipätevyys

On hieman harmaalla alueella markkinoiko ja harjoittaako Matti Vestman terveydenhuoltoalan ammattia ilman asian mukaista ammattipätevyyttä. Matti Vestman ei julkaisuissaan osoita suorittaneensa minkäänlaista ammattitutkintoa, joka oikeuttaisi harjoittamaan sosiaali- ja terveyshuollon ammattia, kuten esimerkiksi fysioterapiaa tai hierontaa.

Matti Vestmanin mukaan lääkärit eivät ole tietoisia kuinka lihas- ja rasitusvammoja tulisi oikeaoppisesti hoitaa.

* Opiskellut Tampereen konttoriopistossa, valmistunut kauppateknikoksi Markkinointi-Instituutista ja urheiluvalmentajaksi Vierumäen Urheiluopistosta.
* Työskennellyt kauppa-apulaisena, varastomiehenä, urheiluliikkeen myymäläpäällikkönä, Keskon urheilujalkineasiantuntijana, urheilukauppiaana (Urheilu-Helin, Masan Urheilu ja Sportia Keravan tori), myyntiedustajana, Talma Skin rinneisäntänä, urheilukonsulttina, fysiikka- ja urheiluvalmentajana, harjoittelu- ja hyvinvointikeskusyrittäjänä sekä hyvinvointivalmentajana.

Koululääketiedettä halventavia blogikirjoituksia

Onko lääkärikunta ainoa oikea taho ratkomaan elintapasairauksia?

Suomessa lääketiede on korkealla tasolla. Suomalaiset lääkärit ovat ammattilaisia. Lääkärien ammattihan on alunperin ajateltu ulkoa tulevien uhkien hoitamiseen, kuten influenssat, rokot jne.

Aiemmissa jutuissani mainitusta sairauslomapotista kuitenkin valtaosa johtuu elintapaongelmista. Liikunta, ruoka, stressi. Lääkärikuntamme hoitaa myös suurella auktoriteetilla näitä sisältä päin tulevia ongelmia. Teen päivittäin edellä mainittujen ongelmien hoitoa ja olen jo pitkään seurannut ja ihmetellyt lääkäreiden ohjeistuksia. Lääkärit esimerkiksi neuvovat, ettei aikuisten pidä tehdä syväkyykkyjä. Ja kun selkä on kipeä, lääkärit neuvovat ihmisiä käymään lenkillä. Kun selkä on kipeä, ei muka saisi tehdä lihasvoimaharjoittelua. Kun selkä on kipeä, hakeudu hierontaan.

Lääkärit on koulutettu hoitamaan ongelmia, mutta selkeästi heitä ei ole koulutettu ennaltaehkäisemään niitä. Esimerkiksi juoksulenkki on selkäkipuiselle kaamein mahdollinen vaihtoehto. Se aiheuttaa lisäkipuja ja mikä pahinta, johtaa kammoon kaikkea liikkumista kohtaan.

Kun ihminen saavuttaa 35-40 vuoden iän, hänen lihasmassansa alkaa vähentyä noin prosentilla joka vuosi, silti osa lääkäreistä suosittelee ihmisille lenkkeilyä. Tämä on edesvastuutonta, sillä ilman riittävää lihaksiston kuntoa, voimaa ja liikkuvuutta hölkkääminen ja juokseminen aiheuttaa lisää polvi- ja selkävaivoja.

Miksei lääkäreiden ohje ole, että lihasvoimaharjoittelua pitää lisätä? Eivätkö lääkärit ymmärrä tätä? Vai johtuuko se siitä, että antamalla ohjeita, syntyy ohjeen antajalle vastuu siitä, että harjoittelu tehdään oikein? On siis helpompi ja riskittömämpi suositella lenkkeilyä.

Aivan ääliömäistä ohjeistustakin on lääkärikunnan puolelta tullut! Eräs ortopedi kirjoitteli Hesarissa, jopa kahteen kertaan, että aikuisikäsenä syväkyykyssä käynti on vaarallista. Ei ole! Totuushan on se, että jos jalkojen lihasvoimaa haluaa ylläpitää, juuri kyykyssä käynti olisi siihen paras lääke. Kyykkääminen lisää monia tärkeitä ominaisuuksia, esim. tasapainokykyä. Minun valmennuksessani vanhimmat ihmiset ovat aloittaneet yli 80-vuotiaina ja muutaman kuukauden kyykkyharjoittelu on lisännyt merkittävästi elämän laatua!

Jotkut lääkärit ohjeistavat, että lenkkeilyllä voidaan ylläpitää lihasmassaa ja suuri osa aikuisväestöstä luulee, että lenkkeily riittää. Kuvitellaan, että kun hengästytään ja tulee hiki ja paha olla, niin vain se on oikeaa liikuntaa? Tekemällä lihasvoimaharjoittelua oikein, siinä tulee myös hiki!

Suomessa kuulee usein sanottavan, että nykytietämyksellä suurimpaan osaan selkävaivoista liikunta on paras lääke. Silti ei yksilöidä mikä liikunta auttaa. Tuolla yleisohjeella kukaan selkäpotilas ei tiedä mitä tulisi tehdä.

Muutama vuosi sitten Messukeskuksessa luennoi eräs Aki Hintsan organisaation selkäspesialisti. Hän sanoi että vain 3 prosenttia selkävaivoista lähtisi leikkaamisen avulla, ja loput voidaan hoitaa kuntouttamalla. Hän kertoi yleisohjeena, että syväkyykky on yksi parhaita kuntouttajia.

Masa

[Blogikirjoitus]


Matti Vestmanin lääketieteellisen hoidon mukaan lääkärit ja kirurgit leikkauttavat potilaita vain ahneuksissaan! Mast Markkinointi Oy:n markkinoima ja Matti Vestmanin ohjaama kyykkyjumppa hoitavat potilaan vaivat paremmin.

Leikkaus, lääkkeet vai kuntoutus?

Vastaus; paras ja taloudellisesti kannattavin tapa on ennaltaehkäisy. Lääkäreiden lääkesidonnaisuuksista puhutaan paljon. Lääketeollisuus rahoittaa lääkäreiden opintoja ja niin siitä syntyy vääjäämättä sidonnaisuus. Näen myös muita ristiriitaisuuksia.

Jos menet parturiin ja kysyt että pitäisiköhän hiuksia leikata, niin luulisin, että kymmenestä parturista kymmenen sanoo, että kyllä pitäisi, vaikka tukka kasvaisi kuin Kekkosella. Käsittääkseni parturi saa hiusten leikkaamisesta rahaa, joten mielipide on inhimillinen. Jos leikkaus epäonnistuu, niin virhe korjaantuu. 6 viikon kuluttua voidaan tehdä uusi leikkaus, sillä hiukset ovat kasvaneet. Jos enää kasvavat. No menepä lääkäriin valittamaan selkäkipua. Se miten asiaa lähdetään viemään eteenpäin riippuu monestakin seikasta.

Ennen tätä kuuluisaa SOTE-uudistusta homma menee jotakuinkin näin: Jos menet julkiselle puolelle, se on merkki siitä, että sinulla ei ole vakuutusta. Siellä sinulta harvemmin kysellään vakuutuksesta. Hoitoa aletaan viemään levon, lääkkeiden tai fysikaalisen hoidon kautta. Joissain tapauksissa voidaan selästä ottaa röntgen-kuva, sillä terveyskeskuksissa on usein oma röntgenkuvauslaitteisto ja -henkilökunta. Kallis magneettikuva joudutaan usein ostamaan yksityiseltä puolelta, joten se vaihtoehto ei tule alkuvaiheessa kuuloonkaan. Pitää säästää kustannuksia! Olen kuullut joitain tapauksia, että magneettikuvaa on lähdetty heti ottamaan, mutta silloin lähetteen laittanut lääkäri on myös yksityispuolella leikkaava lääkäri.

Jos menet yksityiselle puolelle, se on merkki siitä, että sinulla on varaa yksityiseen hoitoon tai sinulla on vakuutus. Lääkärit kysyvät usein onko sinulla vakuutusta. Hoitoa aletaan viedä hyvin herkästi magneettikuvauksen kautta. Pyritään selvittämään mikä selässä on ongelmana. Kalliille magneettikuvauslaitteistolle täytyy saada töitä ja ennen kaikkea maksajia. Kustannuksia ei tarvitse miettiä, koska vakuutusyhtiö on usein maksajana.

Kuvan jälkeen tulee sitten uusi käynti. Siellä lääkäri katselee vakavana kuvia ja kertoo miltä näyttää. Osataanko kuvia tulkita oikein, mikä viesti asiakkaalle annetaan? Ymmärtääkö potilas lääkärin kertoman viestin oikein? Pahentaako väärinymmärrys potilaan tuntemuksia?

No nyt astuu kuvaan ihmisen, sinänsä inhimillinen ja ymmärrettävä, muttei välttämättä hyväksyttävä tapa ajatella.

Jos sinua tutkiva lääkäri on myös itse leikkauksia suorittava lääkäri, hän tietenkin ajattelee, että auttaisiko leikkaus. Varmaankin ajatus leikkauksesta tulee hänen kokemuksensa kautta. Mutta kyynisempi luulisi, että yhtenä vaikuttimena on se, että hän saa leikkauksesta myös hyvän rahallisen korvauksen.

Jos yksityisen puolen lääkäri ei ole leikkaava lääkäri, hän saattaa kuvat nähtyään miettiä jotain muuta kuin leikkaus vaihtoehtoa. Tässä tulee nyt esiin hänen kokemuksensa sekä osaaminen siinä, mitä hoitoa hän suosittelee!

Hän saattaa laittaa lähetteen sairaalan fysioterapeutille, saattaa kehottaa laihduttamaan, lisäämään liikuntaa tai syömään antamallaan reseptillä relaksantteja ja kipulääkkeitä.

Miten lääkäreillä voisi olla osaamista, kokemusta ja rohkeutta tehokkaasta tuloksia tuottavasta kuntoutuksesta? Ei mitenkään, sillä hyvin monella fysioteraupetillakaan ei osaamista ole. Jos fyssareiden ammattikuntaan tulisi aiheeseen lisää viisautta, niin luulisin sen siirtyvän myös lääkäreiden korviin ja käytäntöihin. En missään tapauksessa väitä, että kaikki lääkärit ja fyssarit kuuluisivat edellä mainittuun joukkoon.

Kuten kaikissa ammattikunnissa on hyviä ja ei niin hyviä osaajia, se on vaan niin, että lääkäreiden ja fyssareiden osaamattomuuden hinta voi olla joskus kovin korkea!

ENNALTAEHKÄISY

On valitettavaa, että hyvin monien lääkäreiden, fyssareiden ja muun hoitohenkilöstön työ on jo tapahtuneiden vammojen hoitoon! Tämä johtuu hyvin pitkälle siitä, että ihmiset ovat tänä päivänä huonossa fyysisessä kunnossa, suurin osa ihmisistä ei harrasta liikuntaa lainkaan. Työtehtävät ovat muuttuneet pois fyysisistä töistä. Kuten aiemmin kirjoitin, seitsemän kymmenestä työssäkäyvästä ei harrasta mitään liikuntaa. Ihmisen lihasmassa pienenee 1% per vuosi, kun on täyttänyt neljäkymmentä vuotta.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että ihmisten lihasvoimatasot ovat heikossa kunnossa ja tämä

aiheuttaa hyvin paljon tuki ja liikuntaelinvaivoja!

Myös lihasvoiman heikkous aiheuttaa miehille sen, että testosteronitasot ovat matalat ja

tästä koituu myös monille suurta haittaa!

Ylivoimaisesti suurin kysymys on se, mikä taho alkaa kantamaan vastuuta ENNALTAEHKÄISYSTÄ, ettei kyseisiä vaivoja syntyisi. Kenelle tämä kuuluu? Kenen

intresseissä tämä asia on?

Jos tähän löydetään ratkaisuja niin sehän tarkoittaa, että lääkkeiden käyttö vähenisi, ihmiset kävisivät vähemmän lääkärissä, ihmisiä leikattaisiin selkeästi vähemmän, vammojen kuntoutusta tehtäisiin huomattavasti vähemmän.

Ennaltaehkäisyllä olisi erittäin suuri kansantaloudellinen merkitys, sillä sairauslomathan aiheuttavat vuositasolla erittäin suuren taloudellisen menetyksen! Kuten aiemmin kirjoitin, eräät arviot puhuvat jopa 8 miljardin euron summasta. UKK-instituuttikin pääsi arviossaan

7,5 miljardiin euroon.

Tämä on tietenkin avannut monelle ajatuksen, jospa lähtisin kehittämään ennaltatehkäisevää työkykybisnestä. Joukossa on tietenkin hyviä hankkeita, mutta myös

paljon todella huonoja.

Kauhein tyky-projekti on, että joku firma tulee muutamaksi kuukaudeksi huutamaan Penalle ja Pirkolle laihtumisesta ja isoista elämänmuutoksen tavoitteista. Kyse pitää olla pitkäkestosiesta pienin askelin tapahtuvasta kestävästä kulttuurin muutoksesta. Hyvän hankkeen pitää lähteä lentoon sisältäpäin, ihmisistä. Tietenkin rinnalla pitää olla ulkopuolinen sopivasti motivoiva ja eteenpäin työntävä osaaja. Päätavoitteen pitää olla, että saadaan mukaan ne ihmiset, jotka eivät harrasta liikuntaa vapaa-ajallaan lainkaan. Työväestöstä tämä joukko on 70%. Heidät pitää saada mukaan ja tekemään elämässään pieniä muutoksia luopumatta kuitenkaan mistään vanhasta ja kivasta.

Olen lähtenyt vuoden 2016 lopussa kehittämään juuri edellä kuvattua matalan kynnyksen tyky-hankketta. Lähdin ideoimaan uudenlaista työkykyhanketta eräiden asiakkaideni kehotuksesta. Nyt olemme käytännön testausvaiheessa, mukana on nyt kolme yritystä ja se koskee 800 henkilöä. Tähänastiset tulokset ovat erittäin rohkaisevia.

Oleellista on, että ihmisille ei huudeta eikä heitä haukuta. Kyllä huonokuntoinen tietää olevansa huonokuntoinen. Oleellista on kertoa, että jo pienikin muutos elämäntavoissa auttaa. Kaikesta kivasta ei tarvitse luopua ja parhaassa tapauksessa pieni elämäntapamuutos auttaa jatkamaan niitä elämän pieniä syntejä vähän pidempään.

Masa Blogikirjoitus

Olemme suorastaan pöyristyneitä!

Matti Vestmanin harjoittama lääketiede kävelee noim vain koululääketieteen ja lääkäreiden vuosien mittaisten opintojen ja kokemusten ylitse! Henkilökohtaisesti joku saattaisi ajatella, että Matti Vestman harjoittaisi puoskarointia, mutta tämä on vain spekulaatiota. On syytä muistaa, ettei Tempaus-areenan hierontalaitoksessa ole potilasasiamiestä, eikä täten hoitotyössä mahdollisesti sattuvissa hoitovirheissä ja potilasvahingoissa ole käytettävissä potilasvakuutuskeskuksen korvauspoolia. Toisin sanoen asiakkaat ovat omillansa hoitovirheen sattuessa.


Rikkaiden klubi


– Tämä on asiakkaiden sanonnan mukaan enemmän koti kuin sali. Ihmiset tuntevat täällä toisensa, tiedetään perheistä ja työpaikoista, yhdessä surraan ja juhlitaan, meillä on oma bändi... Loistava yhteisö. Kun yhdessä tehdään, niin urheilu avaa valtavia mahdollisuuksia, sanoo Vestman, joka korostaa 10 valmentajan merkitystä Tempaus-Areenan vetämisessä.

Tempaus-Areenalla on siis maine esimerkiksi huippu-urheilijoiden ja vauraiden yritysjohtajien harjoituspaikkana. Se ei ole koko totuus.

– Se, että tämä olisi vain miljonäärien sali, on paskapuhetta. Täällä on heitäkin, mutta kun trikoot laitetaan jalkaan ja aletaan nostaa painoja, niin se on ihan se ja sama, paljonko kukin tienaa. Kaikkia kohdellaan ja valmennetaan ihan samalla tavalla.

Toinen tärkeä ihminen Tempaus-Areenan tarinassa on ex-pääministeri ja monissa muissakin pesteissä nähty [[Alexander Stubb (kok.).

– Stubb soitti noin 390 valmennustuntia sitten ja sanoi, että selkä on kipeä. Hiljalleen treenasimme sen kuntoon. Sen jälkeen hän alkoi kertoa meistä triathlon-kavereilleen. Jossain vaiheessa jouduin sitten sanomaan Alexille, että ei enää lisää kavereita, meillä ei kapasiteetti riitä, Vestman nauraa ja jatkaa:

– Hänellä on suuri merkitys siihen, että meillä on sellaisia asiakkaita, joilla on varaa maksaa valmennuksesta ja jotka ymmärtävät tämän olevan arvokasta heille itselleen.

Ja vielä on yksi henkilö, jonka Vestman haluaa nostaa esiin. Hän on Keravan Bodonosta edustanut kaksinkertainen olympianostaja ja nyt osa-aikaeläkkeellä oleva pitkäaikainen Keravan kaupungin kentänhoitaja.

– En puhuisi tässä ilman Tahvanaisen Keijoa. Jos en olisi tutustunut häneen, niin ei olisi nostanut Katariina, minulla ei olisi Tempaus-Areenaa ja Stubbilla ei olisi selkä kunnossa. Se on selvä peli – Keijo on sydänystävä, heitä ei liikaa ole.


Kokoomuslainen laupiaisuus

Painonnostovalmentaja ja Tempaus-Areenan perustaja ja yrittäjä Matti Vestman, hänen Anne-vaimonsa sekä Vestmanin tytär Katariina Varis majoittavat 30 ukrainalaista perheen omistamaan kiinteistöön Lapinjärven Porlammilla.

Ensimmäiset 23 ukrainalaista äitiä ja lasta saapuivat Porlammille keskiviikon vastaisena yönä, ja lisää oli tulossa loppuviikolla.

– Tämä on koko Tempaus-Areenan yhteisön juttu, mutta Annella ja Katalla on erittäin suuri rooli. Niin kuin on myös Tammilehdon hernetilan yrittäjillä, jotka ovat majoituspaikkoja koordinoineet ja jotka toivat ensimmäiset 23 ukrainalaista Porlammille, Vestman kertoo.

Tempaus-Areenan painonnostoyhteisöstä on löytynyt sitoutuneita maksajia jo nyt niin, että Porlammille saapuneet ja vielä saapuvat ukrainalaiset saavat täyden ylläpidon nykyisessä majapaikassaan vähintään kolmen kuukauden ajan. Jatkoa aiotaan katsoa matkan varrella.

Painonnostoväki on jo nyt sitoutunut auttamaan taloudellisesti kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Ja talkoohenki Porlammilla on ollut valtavan hienoa. Martat vastaa nyt hankkimamme ruoan laittamisesta, tulkin saamme paikalle jo keskiviikkona, niin kuin myös kirkon ja diakoniapuolen ihmisiä. Ja monelta muulta suunnalta on myös tulossa apua.

Rakennus on jo vuosia sitten muutettu asuinkäyttöön niin, että erillisiä huoneita on kymmenen. Ruoka valmistuu yhteiskeittiössä, wc- ja suihkutiloja on tarjolla useita. Alakerran vanhassa kuivaamossa on erillinen saunaosasto.

– Asuinpinta-alaa on yli 550 neliötä. Saimme listan tänne saapuvista ukrainalaisista jo etukäteen, joten pystyimme järjestämään huoneet valmiiksi jokaisen perheen tarpeiden mukaan. Kokoomusveljeyttä

Kokoomuslainen hyväntekeväisyys on epäitsekästä, pyyteetänötä, hyvän mielen tuovaa laupiasta, pullan paistoa


Katso myös