Muuntaja

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Muuntaja on laite joka muuntaa samantaajuisen jännitteen eri suuruiseksi / eri tehoiseksi. ENsiökäämi synnyttää rautasydämmee magneettivuon joka pyyhkii toisiokäämin yli samalla indusoiden toisiokäämiin jännitteen. Mikron muuntaja on mm. helvetin kiva leikkikalu! Jaakko voi kirjottaa tarkemmin tätä artikkelia.


Muuntajan suhteet

Muuntosuhde

Muuntosuhde on eroottis-romanttinen suhde muuntajan kuparikäämin ja rautasydämmen välillä. Ärsyttäessä sähköenergialla kuparikäämiä, alkaa se pumppaamaan elämää rautaiseen sydämmeensä, jonka yli pyyhkiytyessään myös kolmas pyörä (eli toinen kuparikäämi) saa osansa jännityksestänsä, siinä suhteessa miten suuresti kumpikin ovat sydämmeen kiintyneet suhteessa toisiinsa.

Hyvyysluku (Q)

Hyvyysluku, eli Q-arvo kuvastaa muuntajan itsekyyttä ja sitä kuinka nopeasti se tuhoaa sydämmensä jännittyneisyyden ulkoisten virikkeiden päätyttyä.

Kolmivaiheinen verkkomuuntaja

Kolmivaiheisessa muuntajassa voidaan olla aivan kuinka päin tahansa aivan kenenkä toimesta tahansa, sillä kytkentäasentoja on lukemattomia erilaisia. "Jokainen ottaa ja jokainen antaa"

Säästömuuntaja

Säästömuuntajalle riittää pelkkä rautasydän kumppanikseen, vaikka yleensä säästömuuntajat ovat ehkä hieman epäsikiöitä eikä aina ole selvää eroa säästömuuntajan ja kuristimen välillä. Säästömuuntaja ei suorita galvaanista erottamista, vaan sama perimä menee jatkoon, jos on mennäkseen.

Kuristin

Säästömuuntaja on jo luokiteltavissa ala-arvoiseksi kuristimeksi, mikäli siinä ei ole kuin kaksi häntää (eikä yhtään päätä!)

Induktiivinen reaktanssi

Muuntaja tekee kaikkensa estääkseen jännityksen muuttumista, jaellen sydämmensä energiaa vastineena jännityksen ylläpidosta, jos jännitys meinaa laantua liikaa. Toisaalta myös, jos ja kun mitä suurempi jännitys on ilmoilla, sen suuremmin se myöskin virittäytyy tunnelmaan kahmien muilta muuttuvaa jännitystä itseensä.

Saturaatio

Mikäli muuntajan rautainen sydän kyllästyy liiasta huomiosta, tapahtuu sydämmen kyllästyminen ja impedanssi romahtaa.

Katso myös