Putkiradio

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Putkiradio, jonka LULU SETÄ raahasi taas sieltä jostain... roskiksesta. Myöhemmän tutkimuksen jälkeen selvisikin, että radio on vuodelta 1938. Toimintaperjaatteen ja toimivuuden tutkinta on työn alla.
Samainen putkiradio sisuskaluista.
LULU-SEDÄN huoneessa on myös aivan toimiva, suvussa kuleknut putkiradio. Sitä hän ei viitsi pistää tieteellisiin tutkimuksiin. Laite on peräisin 50-luvun puolesta välistä.

Putkiradio, useimmille tuttuna kuitenkin "se vanha paska puukuorinen romu joka makaa meijän kirjahyllyn päällä" on radiovastaanotin ajoilta, jolloin ei oltu vielä keksitty maailman parasta keksintöä, transistoria. Aikoinaan Elektroniputket (ja releet) korvasivat transistorit. Siihen aikaan olivat myös suosittuja putkitietokoneet :) Olen aina halunnut itselleni putkitietokoneen :)tai rele tietokoneen, mutta putkitietokoneen enemmän :) Ihan vaan pienen selaisen :)

Putkiradiot on kovis laitteita :)

Ei oikein keksi mitä kirjoittaa tähän artikeliin :(

Elektroniputken toimintaperjaate YKSINKERTAISTETTUNA

Mikäli puhutaan aivan yksinkertaisesta "putki diodista", voimme todeta siinä olevan kaksi elektronia, anodi ja katodi. Katodi kuumennetaan erilisellä vastuksella punahehkuiseksi, jolloin se alkaa luovuttaa elektroneja vieressä olevalle anodille.

Hieman monimutkaistettuna ko. systeemiin lisätään hila, jonka jännitettä muuttamalla voidaan ohjata elektronivirran kulkua katodin ja anodin välillä. Hiloja voi toki olla useampiakin. Luonnollisesti putki on tyhjiö.