Sähkön säästö

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sähköenergiansäästö

Miksi säästää sähköenergiaa?

Sähköenergiaa säästämällä voidaan edistää luonnon ja luonnoneläimien hyvinvointia yhteisellä maapallollamme ja vähentää sähköenergian hintaa, kun ei tarvitse ostaa ulkomailta sähköenergiaa tynnyrikaupalla.

Millä tavoin voin säästää sähköenergiaa?

Sähköenergiaa voi säästää hyvin monella tavalla. Yleisin tapa sähköenergian säästöön on sammuttaa valot, jos ei oleskele huoneessa. Myös erilaisten kodin viihdelaitteiden sammuttaminen kokonaan (päävirtakytkimestä taikka töpselin pistorasiasta irtiottamisella) voidaan säästää huomattavia määriä sähköenergiaa pitkällä aikavälillä. Ei käynnistetä tietokonetta turhaan, vaan pidetään se aina vakaasti päällä. Lisäksi voit myydä omaisuutesi, ostaa kasan halkoja ja mennä luolaan polttelemaan niitä loppuelämäsi ajaksi, joka edistää kasvihuoneilmiötä, joka taasen vähentää talvilämmityksen tarvetta. Ei ajeta sähköautolla. Soita kolikkopuhelimista, älä kännyköistä. Kolikkoja riittää. Pese vaatteet käsin, taikka jätä pesemättä. Pese astiat altaassa käsivoimalla tai anna liota kaksi viikkoa. Tee perunakellari, myy pakastin. Myy hehkulamput, osta tilalle kynttilöitä. Lämmitä mieluimmin kaasuhellalla, älä käytä mikroaaltouunia.

Mielipiteitä sähköenergian säästämisestä

Säästämistä ei saa harrastaa fanatismiin asti. Esim. pimeässä syksyssä ja talvessa valojen poispitäminen tai lämmityksen vähentäminen aiheuttavat todennäköisesti vahinkoja ja sairauksia, jotka tulevat kalliimmaksi, kun lämmittää ja valaista pari tuntia enemmän päivässä. Tietyissä asioissa voi toki säästää, esim. Ei saunota joka ilta, laittaa illaksi lämmitystä pienemmälle, sen sijaan ottaa toisen peiton. Käytä pallohiirtä päivisin, öisin valot voidaan sammuttaa ja käyttää optista hiirtä ja näyttöä.