85 Käyttäjää paikalla!
0.0076429843902588
Muista katsoa myös paikallaolijat!
Tässä kerron teille, rakkaat Penan lukijat helpoimman, yksinkertaisimman ja turvallisiman tavan vaihtaa Honda Monkey -92:seen sytytystulppa.
Tätä ohjetta voi myös soveltaa muihin Honda Monkey vuosimallisiin mopoihin (ja miksei myös muunkin merkkisiin mopoihin), mutta suosittelen, että vain kyseisen vuosimallin omistavat ihmiset käyttävät tätä ohjetta. Vuosien vierähtäessä tulpankin vaihdossa käytetyt standardit ja protokollat ovat muuttuneet radikaalisesti.
No mutta se varoituksista, yllä näemme surullisen tilanteen, sytytystulpan jolla on ajettu jo reilut 2000km :( ja se alkaa raastamaan jo omatuntoani. Aluksi ajattelin, että ajan tulpan niin loppuun ettei mopo enään liiku mihinkään, sitten isken uuden kiinni ja kas vaan, mopo tuntuu kuin uudelta :P Tylsyys kuitenkin voitti ja päätin vaihtaa tulpan jo nyt.
Siinä on välineet, joita tarvitsemme tulpan vaihtamiseen. Itse en oikein tykkää nykyaikaisesta biltemalaadusta, vaan ajattelin vaihtaa oman tulppani apinaperseen mukana tulleella hylsyllä jota vain jatkovarrella väännetään. Oikealla puolella on systytystulppa omassa lootassaan vielä.
Nyt voidaan päästä itse vaihtamisprosessiin. Ensimäinen vaihe on, että otamme tulpanhatun irti. Se lähtee yksinkertaisella tavalla; vetämällä. Näin pääsemme työntämään hylsyn tulppaan ja vääntämään sitä oikeaan suuntaan.
Kas näin :) HUOM!! Muista aina tarkistaa, että kierrät tulppaa oikeaan suuntaan! Väärään suuntaan kiertäminen saattaa vaurioittaa kierteitä! Tulppa saattaa aluksi tuntua tiukalta, mutta kun olet alkunapautuksen sille saannut, sitten se lähtee pyörimään sutjakkaasti :)
Uusi tulppa otettu pois lootastaan. Tulpissa on aina pahvinen lieriö suojaamassa kärkeä, jottei se litistyisi ja kärkiväli menisi päin hevon emätintä. Tässä vaiheessa sanottakoon myös, että mikäli joku haluaa olla vielä todella skarppina näissä hommissa, voi hän halutessaan rakotulkilla mitata tulpan oikean kärkivälin. Monet ovat kinastelleet mikä oli se oikea kärkiväli, mutta muistelisin apinaperseen käsikirjassa lukeneen 0.7mm. Itse en kuitenkaan rakotulkilla ala pelleilemään, luotan valmistajan valmiiseen kärkiväliin ;)
No kappas, siinä on vanha, paskakasa tulppa irrtoitettuna. Takana pilkottaa tulpan rööri.
Siinä on uusi tulppa :P HUOM!! Tämäkin kohta on eritäin tärkeä! kun olet kiertämässä uutta tulppaa reikään, aloita se V-A-R-O-V-A-S-T-I, sillä silloin huomaat helposti mikäli tulppa on menossa väärille kierteille. Jos taas aloitat apinan raivolla kiertämään heti, menee se todenäkösesti väärin ja koko homma alkaa haiskahtaa kuselle :(
Noin, nyt on kierretty tulppa SORMILLA niin tiukkaan kun sen SORMILLA jaksaa, voimme siirtyä kiristämään hylsyllä / avaimella.
Ja siitä käännetään varovasti ylöspäin. Tässä kuvassa minulla on myös väärä asento sormillani, mutta suosittelen kääntämään niin, että pidät keskeltä kiinni ja käännät ranteella. Näin sinulla ei ole kauhean suurta vipuvartta, etkä jaksa todenäköisesti kiertää överiksi.
No nyt on tulppakin kiinni :D Voimmeko lähteä kruisailemaan? No emme tietenkään saatana, vielä pitää tehdä yksi juttu, mutta mikä? Kuka arvaa? Petteri siellä takarivissä virnuilee niin ivallisesti, että hän varmaankin tietää.. "tulpan hattu kiinni ei se muuten anna kipinää!!". Aivan, Petteri oli oikeassa. Tulpanhattu on pistettävä kiinni, ennenkun mopedin saa käyntiin.
Nääiin, tulpanhattu menee kiinni ihan vain painamalla :) Nyt lienee valmista ja olemme valmiita lähtemään kruisailemaan uudella tulpalla !
Onko Teillä mielipiteitä, lausuntoja tai muuta tietoa aiheesta? Oliko artikkelissamme asiavirheitä?
Olkaa hyvä ja kirjoittakaa mietteenne kommenttilomakkeeseen. Aina on hyvä keskustelu mielenkiintoisista aiheista on aina tervetullutta!
Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2024