Automaattinen tasonsäätö

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Automaattinen tasonsäätö (ATS, AGC) on televisio- ja radiotekniikassa toimenpide, joka on tehtävä vastaanottimen toiminnnan stabiloimiseksi vaihtelevissa olosuhteissa.

Radio- ja televisiolaitteet toimivat yleensä antennin välityksellä. Eri paikoissa antennista tulevan lähetteen voimakkuus on eri, jos viritin ja välitaajuusasteiden vahvistuskerroin olisi kiinteä vaihtelisi esim. radion äänen voimakkuus radiolähetteen kenttävoimakkuuden mukaan. Se ei ole toivottavaa ja siitä syystä on kehitetty automaattinen tasonsäätö.

Automaattinen tasonsäätö televisiossa merkitsee virittimen ja välitaajuusasteiden vahvistuksen säätöä katseluolosuhteiden mukaan. Huonolla signaalilla vahvistusta täytyy suorittaa enemmän ja hyvällä vähemmän.

Modernissa putkitelevisiossa ATS-jännite muodostetaan juovatahdistuspulsseista, näin ATS sietää kaikista parhaiten häiriöitä.

Miksei virittimien ja välitaajuusasteiden vahvistus voi olla kiinteä ja myöhemmissä vaiheissa signaalia vaimetteta tarpeen mukaan?

Hyvä kysymys, mutta siihen on erittäin hyvä vastauskin. Ajatelkaapas viritin ja välitaajuusasteet vahvistava antennisignaalin noin miljoonakertaiseksi. Näin ollen me heitettäisiin signaali-kohinasuhdetta hukkaan vahvistamalla lähetettä turhaan ja myöhemmässä vaiheessa vaimentamalla sitä. Suurella kenttävoimakkuusalueella asuva katselija ei pääsisi nauttimaan kohinattomasta kuvasta lisäksi tässä saavutetaan etu, huonolla signaalilla kuvasta ja äänestä saa vielä selvää, mutta kärsii laadusta. Useimmille katselijoille on tärkeää saada katsottua lähetystä vaikka laatu olisikin hieman huonompi.

Katso myös