Kihlakunnanvouti

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kihlakunnanvouti eli ulosottomies on ulosottolaitoksen toimeenpanevan virkamiehen tehtävänimike, jonka päämääränä on velallisen omaisuuden, kuten irtaimiston tai kiinteistöjen myyminen alle käyvän arvon, alihintaan sukulaisille, puoluetovereille, uskonveljille- ja sisarille, paikalliselle Osuus- tai Säästöpankille, tai muille sidosryhmän osakkuudesta nauttiville oikeusobjekteille.

Sosiaalinen pääoma yhteisöissä

Voudin ajaessa sidosryhmien ja velkojien etua enemmän kuin ulosottokaaren vähimmillään vaatimaa velallisen etua, on sanomattakin selvää, että yhteisön hyväksi toimiva jäsen saa osakseen arvostusta, vastapalveluksia ja muita sosiaalisia ja taloudellisia etuja. Ks. Hyvä Hallintotapa.

Virantoimituksellinen motivaatio

Voudilla ei ole pienintäkään motivaation siementä toimia velallisen etujen mukaisesti, koska kaikki toimenpiteet, jotka ovat velallisen eduksi, ovat samalla myös velkojien tappioksi. Työn määrän ja toimeksiantoon kulutettavan ajan kannalta kaikki velallista hyödyttävät toimenpiteet nostavat työtaakkaa ja lisäävät työaikaa, toisin kuin kaikki toimet, jotka hyödyttävät velkojaa luovat helpon ja ripeän polun suorittaa toimeksianto nopeasti ja vetämällä loppukuukausi lonkkaa etäpäivänä Saimaan rannalla.
Jokainen Kihlakunnanvouti kysyy urallaan jossain vaiheessa, viimeistään kun on kaiken jo nähnyt, turhautunut ja paatunut pakkohuutokaupattaviin paskaläävien esittelyihin renkaanpotkijoille, jotka kurjuuden päivittäin näkevä ammattilainen jo ensi katseella osaa arvata, että jos tuo sen ostaa, se on asiakkaana parin vuoden päästä ja sama läävä on taas myynnissä. Velkojina Verohallinto ja paikallinen Jakeluverkonhaltija ja Vesijohtolaitos.

Koska viiniä ja oluttta ei vielä myydä ympäri vuorokauden ja mökkilaiturilla odottaa nuoruudenhaaveena ollut moottorivene, on virantoimituksessa muiden vaihtoehtojen puuttuessa ainoana vain mennä nopeimman kautta ja hyväksyä omaisuudelle tarjous, jolla velkojien korot ja kulut sekä pääoma katetaan ja lähteä suorinta tietä ALKO kautta Saimaalle mökkilaiturille.

Viis velallisen oikeudesta ja ulosottokaaren vaatimuksesta kieltää omaisuuden luovuttaminen alle kohtuullisen käyvän arvon. Paikallisella Osuuspankilla on panttaus Saimaan mökille ja Säästöpankilla (moottori)venelaina, joten siinäkään mielessä ei suhteita sidosryhmiin ja heidän edustajiinsa voi vaarantaa edes jääviyden uhatessa, jos vastassa on velallisen oikeudet.

Katso myös