Kiinteistö

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kiinteistö on maanomistuksen yksikkö, johon kuuluu rajoiltaan kiinteistörekisteriin merkitty alue maapallon pinta-alaa.

Kiinteistökauppa

Kiinteistökauppa on maakaaressa määritelty muodolliseksi toimeksi, joten lain silmissä kiinteistökauppa on pätemätön, ellei sitä ole tehty muodollisuusvaatimusten mukaisesti.
Nykyään kiinteistökaupan pystyy suorittamaan myös internetissä Maanmittauslaitoksen tarjoamassa kiinteistövaihdannan palvelussa. Kaupanvahvistajaa tai Kiinteistövälittäjän prosentuaalista palkkiota, tuhansien eurojen hintaisesta kitkeröityneestä kahvista, ilman vastuuta tai takuuta "välitystyölle", ei tarvise kantaa, vaikka ennen laskun maksamista välittäjän suusta pulppuaisi solkenaan monia argumentteja välittäjän käytön välttämättömyydestä.
Ainoat vastuunalaiset osapuolet Kiinteistövälittäjän järjestämässä kaupantekotilaisuudessa on myyjä, ostaja ja Kaupanvahvistaja, jonka vastuulla on opastaa varainsiirtoveroilmoituksen tekemistä ja lainhuudon anomista.

Tärkeitä huomioita kiintestöä ostettaessa

 • Kunnalla/Kaupungilla on aina etuosto-oikeus kiinteistöön, jota se ei kaihda käyttää.
  • Alihintaista kauppaa tehdessä on hyvä tehdä kauppa markkinahintaan tai ylihintaan, jos on pienikin riski kunnan olevan kiinnostunut kiinteistöstä.
   • Pieni hinta siitä, että hanke menee aivan mönkään
   • Varainsiirtovero joudutaan kantamaan kauppakirjaan merkityn kauppahinnan mukaisesti.
  • Raha kulkee tiskin alla tarvittaessa.
 • Muista mainita kauppakirjassa, että liittymät siirtyvät kaupan mukana
  • Esim. Sähköliittymä

Tärkeitä huomioita kiinteistöä myydessä

 1. Osta omistamallesi kiinteistölle Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta 1. Kiinteistörekisteriote, 2. Lainhuutotodistus, 3. Rasitustodistus, 4. Karttaote
 2. Päätä haluatko myydä kiinteistön purkukuntoisena, korjattavana vai jonain muuna
  • Tässä tulee tärkeä kohta: Millään klausuulilla et pääse pakoon rakennuksen kuntoon liittyvistä vastuista. Ainoa, jolla myyjä voi turvata selustansa jälkireklamoinneilta on myydä kiinteistö purkukuntoisine rakennuksineen maanpohjan hinnalla
  • Maanpohjan hinnan saa haettua Maanmittauslaitoksen datasta sijaintikunnan tarkkuudella, tilastohinta perustuu maanpohjan käyttötarkoitukseen ja toteutuneisiin kauppoihin. Tiedot on saatavissa osoitteesta Tästä Tai tästä jos edellinen linkki lakkaa toimimasta joskus. Välittäjähän jo ensi metreillä sanonnut sinulle, ettei tietoja saa mistään muualta kuin välityspalveluita käyttämällä.
 3. Päätä pyyntihinta psykologisen pelisilmän avulla, päätä lasketko neliöhinnan rakentamattoman kohteen mediaanin keskeltä vai alapäästä. Useimmiten mitään alennusta rakennuksen purkukustannuksista ei tarvitse laittaa. Kiinteistön mukana tulevat parit liittymät taas kompensoivat hyvin "talon purkamisen kustannukset".
 4. Mainitse kauppakirjassa, ettei kauppahinta perustu kohteen (kiinteistön) pinta-alaan eikä sijaintiin, vain maanpohjaan itseensä ja liittymiin.
 5. Mainitse myös, ettei kaupan mukana luovuteta irtainta omaisuutta, eikä siitä ole tehty erillistä sopimusta.
 6. Kiinteistöveron maksaja on hyvä mainita kaupantekovuodelta, muutamasta satasestakin saa verisen riidan aikaan (!)
  • Myös muiden maksujen vastuutahot on hyvä kirjata (tiekunta, jotkut muut rahanreijät)

Vinkki: Älä irtisano sähköliittymää, jotta pääsisit maksuista eroon! Koska myyt papan talon kutenkin joskus, niin myy se ennemmin heti sähköliittymän kanssa! Karkoitat 80 % ostajista, jos liittymä on irtisanottu! Uuden liittymän saaminen voi olla haasteellista vanhoihin sähköasennuksiin, kun pitäisi nykypäivän standardien mukainen sähkölaite olla, jotta Jakeluverkon haltija liittää sen verkkoonsa. Saat aika monta vuotta "säästää" liittymän perusmaksuissa, ennen kuin hinta kompensoituu sen mukaan, ettei kukaan sitä halua ostaa.
Sähköliittymän voi varmaan jokaisella jakeluverkon alueella laittaa nukkumaan, jolloin hinta putoaa 50-75 %. Silloin sähköt katkaistaan, vaikka liittymäsopimus jää voimaan ja liittymän saa auki satasen-parin "hiirenklikkauskorvauksella" verkonhaltijalle. VS puretun liittymän käyttöönotto = monta tonnia + verkkoyhtiön vaatimat päivitykset + sähköurakoitsijan kusettamat lisätyöt päälle ... Ja mitään palautuksia et saa liittymän purulla, hyvällä tuurilla loppulaskun purkutöistä!
En siis väitä, että saisit myydessä rahastettua myös liittymällä, vaan ostajakunta on hyvin harvassa, jos "puuhapaikalle" ei tule sähköjä. Näin se vaan on!

Vinkki 2: Jos sulakekoko on jostain syystä 3x35, niin voit pienentää sen 3x25. Tällä säästät monta kymppiä kuukaudessa perusmaksuja!
Tästä voit jopa ehkä saada jotain hyvitystä takaisin päin, ellei koko "hyvitys" huku urakoitsijain palkkioon, joka tulee vaihtamaan sulakepohjat pääsulakeboxiin ...

Kiinnitykset

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä voi olla kiinteistölle sähköisiä panttikirjoja. On vain positiivinen asia niitä olevan jo valmiina, näin säästät kustannuksia, jos joskus aiot ottaa lainaa kiinteistöä vastaan.
Asia josta on oltava tarkkana on, ettei kyseiset panttikirjat ole minkään lainan vakuutena. Yleensä, jos näin on, lukee panttikirjarivin perässä lainan numero, johon se on vakuutena.

Myös paperisia panttikirjoja esiintyy yhä ja niiden kohdalla on oltava erityisen tarkkana, että myyjä tuo sekä luovuttaa kaupantekotilaisuudessa kaikki kiinteistörekisteriotteessa mainitut panttikirjat ja niiden summan täsmäävän panttikirjojen kokonaissummaan.
Mikään katoaminen/muu ei ole syy olla saamatta panttikirjoja. On järkevää vetäytyä kaupasta kokonaan ja antaa myyjän kuolettaa kadonneet panttikirjat käräjäoikeudessa, jos niitä ei muuten löydy. Pahimmassa tapauksessa panttikirjat ovat jonkun velan vakuutena "jossain" ja velkojalla on edelleen oikeus kiinteistöön voimassa olevia panttikirjoja vastaan riippumatta siitä onko kiinteistö myyty eteenpäin.

Laina

Tällä sivulla viitataan pääosin edullisiin syrjäseudun autiotiloihin. Jos otat kiinteistön oston myötä sitä vastaan lainaa, on lainoittajapankki huolehtii aika hyvin suodenkuopat puolestasi.
Suuremmat riskit liittyvät tässä tapauksessa itse rakennukseen ja siihen liittyviin ominaisuuksiin.

Katso myös