Jätevesijärjestelmä

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Jätevesijärjestelmä on keskeinen osa kiinteistöä, jolla sijaitsee rakennuksia.

Kunnallistekniikka

Yleisin ja jossain määrin suositeltavin - ja kallein - vaihtoehto on liittyä kunnalliseen tai osuuskuntapohjaiseen viemäriverkostoon.

Vesi- ja jätevesilaskun supistaminen

Jätevesitaksa kannetaan poikkeuksetta mitatun toimitetun veden kuutiometrien mukaisesti, vaikka tippaakaan vettä ei päätyisi viemäriin. Jätevesitaksa on usein myös suurempi kuluerä kuin itse vesikuutiometri. Heikossa taloudellisessa tilanteessa ja kuntien ahneuden kasvaessa voi myös liittymään pakotettu kuluttaja tehdä omalta osaltaan toimia vesilaskun kohtuullistamiseksi.

Jos pihalla sattuu olemaan vanha, ennen kunnallistekniikkaan liittymistä hyvin palvellut kaivo, on siitä järkevää käyttää kaikki ainakin pihan puolella tapahtuva vedenkäyttö (puutarha, autonpesu, +++ +++ ).
Joustavan moraalikäsityksen tullessa kuvioihin, alkavat myös ne todelliset säästöt. Rakenna taloon toinen vesiverkko suurimpiin kulutuspisteihiin, esim. WC Pönttööön, suihkuun, pesukoneiden vedensyöttöön jne jne ja laske jätevesi samalla tavalla kunnan viemäriverkkoon, kuin käyttäisit ostettua vettä! Älä kuitenkaan lopeta täysin veden käyttämistä, sillä se olisi epäilyttävää vesijohtolaitoksen näkökulmasta ja siitä, että esim. 5 henkinen perhe (3 lasta) eivät käyttäisi vettä ollenkaan! Tämä saisi jo sosiaaliviranomaisetkin liikkeelle.

Muutamia pieniä vinkkejä

  • Jos taloon on joskus tullut kaivovesi, nousee se vanha putki edelleen jossain päin kellaria ylös. Se on aivan käyttökelpoinen.
  • Taajamakiinteistöllä ei todennäköisesti ole edes omaa kaivoa, mutta jos olet hankkinut maalämmön, voit nostaa vettä myös maalämpökaivosta!
  • Jos joudut virittelemään pihanpoikki vesihuoltovirityksiä, ota koko kesän vedet ilmaiseksi ja talvikausi ostovedellä. Kesäkauden 0-kulutus on helppo selittää lomailulla ja kesäkaudella ei myöskään väliaikaiset letkuviritykset luonnollisesti jäädy.
  • Vaihtoehtoisen vesiverkon rakentamisesta voi lukea lisää artikkelista Pientalon painevesijärjestelmä

Veden nostaminen maalämpökaivosta

  1. Ota tarpeeksi pitkä puutarhaletku ja vuorotellen puhalla siihen ja vuorotellen työnnä sitä yhtä syvemmälle kaivoon. Näin löydät veden pinnan korkeuden.
    • Jos veden pinta ei tule vastaan 7-8 metrin kieppeillä, unohda koko homma. Vettä ei pysty nostamaan imemällä yli 9.81 metrin korkeudelle.
  2. Poraa kolmas läpivienti maalämpökaivon hattuun. VARO HAJOTTAMASTA KERUUPUTKIA! Poraa reikä siten, että kansi on löysytetty ja pois paikoiltaan, ei kiristettynä porareiässä.

Panospuhdistamo

Saostuskaivo

Saostuskaivot ovat pientalon huolettomin, helpoin ja halvin jätevesijärjestelmän muoto. Mikään muu ei tule yhtä edulliseksi, kuin saostuskaivojen käyttö ilman imeytyskenttää. Älä siis kovin pienellä kynnyksellä hae remonttia varten rakennuslupaa, ettet menetä arvokasta resurssia - toimintavarmaa ja kustannustehokasta saostuskaivojen käyttöoikeutta.
Nykyisen paskalain puitteissa saat käyttää saostuskaivoja niin pitkään ilman mitään takarajaa, kunnes haet syystä tai toisesta rakennuslupaa tai, jos puuhamies saa levitettyä vesihuollon toiminta-aluetta tontillesi asti.

Umpisäiliö

Linuxin paintilla tuherrettu ei-mittakaavassa oleva rakennekuva järjestelmästä. Tästä tulee varmasti idea selville.
Huomaa myös, että pumpun imuaukon on oltava sammutuselektrodin alapuolella.
Ympyröitynä vesipinta-anturi/rele ja sen perässä oleva ohjelmoitava ajastin. Parin sadan watin tehoista pumppua voi hyvin ohjata suoraan tuon avulla.
Umpisäiliön synkät ja mustat vedet.

Umpisäiliötä käytetään yleensä mustille jätevesille, eli paskapöntölle.
Pahimmillaan koko pientalon jätevedet - harmaine vesineen - menee umpisäilöön ja se vasta kallis ratkaisu onkin!
Onneksi seuraavassa sovelletaan joustavaa moraalia asian ratkaisemiseksi.

Automaattinen umpisäiliön tyhjennys

Lainsäädäntö

Laki sanoo soo soo, sinä sanot bää bää - ja kilautat imuauton paikalle.

Automaattinen pumppu

Hyvä ja varmatoiminen järjestelmä on seuraavanlainen:
Ohjataan kiinalaisella uima-altaan vesipintareleellä pumpun käyntiä. Toimintalogiikka on siis, että kun veden pinta säiliössä nousee tietyn rajan ylitse, lähtee pumppu pumppaamaan niin kauan, että vesi alittaa alemman elektrodin. Säiliöön on upotettava pumppu ja keppi, johon on laitettu elektrodit, joiden etäisyyttä toisistaan voidaan säätää.
Pumppu lasketaan roikkumaan vaikka vaijerilla 3/4 osaan säiliön korkeutta ja keppi jossa on elektrodit sopivalla etäisyydellä, lasketaan myös sinne ja sijoitetaan korkeus niin, että pumppu toimii halutulla toimintaskaalalla. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, ettei nyt käytössä ole kuin 1/4 osaa säiliön varsinaisesta kokonaistilavuudesta, mutta ei sen väliä, pumppu toimii automaattisesti ja uloste+hiukset laskeutuvat pohjalle eivätkä jumita pumpun juoksupyörää.

Joudut siis vetämään kaivolle myös elektrodien singaalijohdot. Älä käytä pumpun omaa wippaa, niistä saa tulvaa ja harmia. Voit laittaa wipan nippusitellä vaijeriin pystyyn, ettei wipan asento estä pumpun käyntiä. Mielummin hanki pumppu ilman wippaa, jos löytyy sellainen.

Nyt siis säiliö pumpataan automaattisesti täydestä 3/4 osaa täyteen, 5 kuution säiliössä pumppausmäärä olisi kerrallaan 1.25 m3, riippuen toki säiliön muodosta.

Koska laki sanoo soo soo, voidaan tämä vetää asteen korkeammalle lisäämällä sarjaan pumppua ohjaavan uima-allasreleen kanssa ohjelmoitava ajastin (Biltema, 29 eur).
Jos pinta säiliössä nousee päiväsaikaan pumpun käynnistymiskorkeudelle, voit ajastimella sallia pumpun käynnistyvän vasta vaikka aamuyöstä. Muista vain huomioida omat vedenkäyttötottumukset elektrodien etäisyyttä ja korkeutta valitessa, niin ettei säiliö tulvi päivän aikana käytetyn veden vuoksi. Pumppaus haisee sen verran, ettei sitä kannata kovin näkyvästi päiväsaikaan suorittaa. Ajastimessa yleensä on myös manuaalikäyttö, jolla voi hätäpumpata kesken päivää hieman kajoamatta suuremmin kytkentöihin.

Hyväksi koettuja vinkkejä:

  • Jos luonne sallii, käytä WC:ssä persepaperille roskista, ei pönttöä. Jos suihkuttelet perseen puhtaaksi Bideesuihkulla, kuten sivistyneet ihmiset, ei paskarainat haise silloin roskiksessa.
  • Jos taloudessa on pitkähiuksisia, laita suihkun lattiakaivoon tiheä kansi, ettei säiliöön pääse hiuksia.
  • Muutaman sadan watin tehoisella verkkovirta-uppopumpulla ei tarvitse koskaan tyhjentää säiliötä noita vinkkejä noudattaessa, sillä se jaksaa jauhaa pelkän paskan velliksi, joka pumppautuu pois.
  • Talvea varten muista asettaa pumpun letku alaviistoon niin, että se valuu aina tyhjäksi kun pumppaus on valmis. Pienikin lumipeite pitää letkun jo paljon ulkoilmaa lämpöisempänä.
    • Panosta hyvään ja paksuun, vähintään 3/4 tuuman kiertymättömään letkuun. Esim täyskeltainen Keskon puutarhaletku menee jo haileena kesäpäivänä kylmyydestä lyttyyn.
  • Mieti yksi jos toinen hetki sopivaa purkupaikkaa
    • Huomioi, että maa viettää purkupaikkaa kohti. Vaikka teoriassa pumpun sammuessa lappoefekti imaisee letkun tyhjäksi takaisin kaivoon - ei se aina välttämättä toteudu ja sulattelu sydäntalvella se paskahommaa vasta onkin!
  • Voit myös hommata allasreleen, jossa on kärkiä ja logiikkaa kolmannen elektrodin käyttöön, joka olisi kaikista ylimpänä ja pakkokäyttäisi pumppua ohi ajastimen. Tämä varsinkin, jos kaivon tulvimisesta on oikeasti haittaa ja vesivahinkoa.

Kantovesi

Vuoden 2017 ympäristösuojelulain tulkintojen mukaan veden voi toimittaa pientaloon jopa pumpulla ja silti kyseessä on kantovesi. Raja menee suihkussa/lämminvesivaraajassa.

Katso myös

Aiheesta muualla