Puuhamies

PenaPedia
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Puuhamies on eräänlainen ihmisluonne ja kognitiivisen vinouman tyyppi.
Puuhamies voi olla aivan harmiton tapaus tai jopa hyödyllinen, mutta pahimmillaan puuhamies aiheuttaa ympärilleen taloudellisia katastrofeja, tuhoa, kohtuuttomia kustannuksia ja kärsimystä.

Puuhamiehen määrittely

Puuhamies määritellään sen mukaisesti missä yhteydessä puuhaaminen ilmenee. Yhteistä kaikille alatyypeille on, että puuhamies toimii joko oman aatteensa ajamana tai joissain tapauksissa suuremman organisaation hyödyllisenä idioottina. Koska puuhamies tekee yleensä puuhaansa ikäänkuin vastikkeetta, voi puuhamies uhriutua siinäkin kuinka hän hoitaa eikä muut tee mitään, vaikka muiden silmissä puuhaaminen olisi täysin turhaa ja ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavaa toimintaa.

Osuuskunnan puuhamies

Osuuskunnan puuhamies on kaikista haitallisin ja kallein puuhamiehen tyyppi.
Tyypillisesti osuuskunnan puuhamies keksii jostain idean ryhtyä ajamaan maaseutukyliin osuuskuntamuotoista vesi- ja viemäriverkostoa. Hurmoksessaan puuhamies saa usein puhuttua myös kunnanhallituksen puolelleen, jolloin lopulta valtuustossa lyödään kylä vesihuollon toiminta-alueeksi. Tässä tapauksessa puuhamiehen taustajoukkoina toimii kunnanhallitus, kunnanvaltuusto sekä puuhamiehen hovi, jotka ovat itse ehtineet alkuvaiheessa liittymään verkostoon ilmaiseksi.

AY-liikkeen puuhamies

Puuhamies työelämässä toimii tyypillisesti AY-liikkeen asialla ja edistää sekä rekrytoi uusia jäseniä SAK:n riveihin vastikkeetta.
Organisaatiossa puuhamies hakeutuu kaikkiin mahdollisiin toimikuntiin ja muihin epävirallisiin organisaation itsensä muodostamiin virkoihin jäseneksi. Puuhamies ei koskaan toimi pääluottamusmiehenä tai työsuojeluvaltuutettuna, sillä niissä on oikea vastuu kannettavana, mutta mielellään puuhamies ottaa virallisten virkojen vara ja vara-vara titteleitä, sillä niiden tuomalla auktroriteetilla on nouseminen organisaation omissa rakenteissa helpompaa.


Yhdistyksen puuhamies

Yhdistyksen puuhamies on tyypillisesti harmiton ympärillään oleville, sillä puuhamiehen kiinnostus nojaa yleensä vain yhdistyksen agendan edistämiseen. On kuitenkin syytä olla varuillaan, ettei puuhamies kaveeraa liian suuresti poliitikkojen tai päättäjien parissa, jolloin puuhasteluun voi valua myös julkisia varoja.

Taloyhtiön puuhamies

Puuhamiehen taustajoukot

Puuhamies ei koskaan voi toimia yksin, vaan tarvitsee aina taustalleen tukijoita. Yleensä puuhamiehen tukijoukot voidaan jakaa kahteen eri ryhmään.

Kuppikunta

Puuhamiehen kuppikunta on sisäänpäin kääntynyt ryhmittymä henkilöitä, jotka ovat puuhamiehen hurmoksessa ja näkevät asiat tyypillisesti puuhamiehen lasien lävitse.

Puuhamiehen hovi

Puuhamiehen hovi on haitallisempi kuin kuppikunta, sillä Hovissa on tyypillisesti myös nousevia narsisteja sekä toisin kuin kuppikunta, hovi on ulospäin kääntyneempi ryhmittymä, jossa yleensä myös vallan päähän nouseminen on jo tapahtunut.


Katso myös