Etusivu
PenaPedia
PenaNLP
NLPLogs
Tietoa Penasta
Valtiopäivät
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia
Vanhat tiedotteet

Kuvageneraattori (PROTO)

Ajoneuvotietokanta (PROTO)
Osoitetietokanta (V.2 Tulossa!)

Vanhat uutiset

Lääketietokanta

Wikiselain

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto
Artikkelien kommentit

Pulautteet

Vastauksia pulautteisiin

<Dmitri Peskov> Operaatio on käynnissä ja se tulee jatkumaan, kunnes se on onnistuneesti saatettu päätökseen.
<Asiakas> Miksi penasäätiöiden asiakaspalvelija on noin ryssämielinen kommunisti? Ja miksi penasäätiöiden toimistolla haisee järkyttävälle ripulisonnalle?
<Rehtori Keijo> Haistelen akkojen pyörien penkkejä minihame päällä.
<Victor Orban> Kylläpäs on peppureikä vieläkin aivan erittäin kipeä, kun kävin putinin, xiin ja trumpin pantavana
<Tukes> Mäntymäki on koulutukseltaan luonto-ohjaaja, mutta työskentelee sähköasentajana.
<Alko> Oikeuden mukaan sillä, että lastilla oli kiire, ei ollut asian kannalta merkitystä.
<Asiakaspalvelu> Mikään ei voi pysäyttää suuren Venäjän mahtia, ja meidän rajamme ovat osoitus mahtavuudestamme. Muistakaa, että sanamme on laki ja meillä on oikeus puolustaa intressejämme missä tahansa meidät kutsutaankin. Eläköön suuri ja mahtava Venäjä!
<Diana Sosoaca> Ei Putin ole täällä, miksi hänestä puhutaan niin paljon. Putin muuten ähki minua peppuun ja sen jälkeen mun pepusta alkoi vuotamaan ripulia
<Maria Sahareva> Kävin suihkussa enkä millään malttanut olla työntämättä suihkukahvaa perseeseeni. Siellä se nyt on syvällä revassani ja tuntuu erittäin miellyttävälle kyllä.
<perse> aaa saatana aa
<Dmitri Peskov> Venäjän armeija tuhoaa koneet, kuten se on tehnyt muun ukrainalaisen laitteiston kanssa
<Ilja Potanin> F-15- ja F-16-hävittäjälentokoneiden tuhoamisesta maksetaan palkkio.
<Sergei> Käväisimpäs tuossa taloyhtiön saunassa hieman saunomassa. Aluksi otin ihan hurjana löylyä ja räiskin vastalla persettäni. Lopuksi vielä työnsin Iöylykauhan perseeseeni ja pieraisin hirvittävät ripuIipaskat kiukaalle.
<Dmitri Peskov> Ensimmäinen rauhanhuippukokous ei ollut lainkaan rauhanhuippukokous. Siksi meidän on ensin ymmärrettävä, mitä Zelenskyi tarkoittaa tällä ehdotuksellaan.
<Anttonovi> Kiitos ryhmään pääsystä
<PenäItse> Ajattelimpas, että lähden pururadalle kohottamaan kuntoa. Noh, en kerenneyt ottaa ulko-ovelta kun pari askelta ja ripulit oikein räjähtivät housuihin. Laitoin ripuliset housut pyykinpesukoneeseen ja juon tässä pirkkaolutta odotellessa
<Maria Zaharova> Neekerit ähkii mua pyllynsilmään
<Maria Zaharova> Paska haisee ja balalaikka soi
<Dimitri Paskoi> Heräsin keskellä yötä märkään tunteeseen. Olin ripuIoinut alleni. Koko sänky, alushousut sekä kaikki petivaatteet tyynyä myöten olivat aivan ulosteen peitossa. Vetelää haisevaa ripuIia oikein pursusi ja tihkui sängystä lattialle. Sitä oli tullut arviolta noin kolme litraa.
<Dmitri Peskov> Eurooppa on ohjustemme kohde, maamme on Yhdysvaltojen Eurooppaan sijoitettujen ohjusten kohde. Meillä on tarpeeksi kapasiteettia torjuaksemme nämä ohjukset, mutta mahdollisia uhreja ovat näiden maiden pääkaupungit.

Nimesi:

Lausahdus:

235 Käyttäjää paikalla! 0.011340856552124

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Herra_Snellman

Katselutelevisioni Salora 1C3J

Nyt esittelen teille arvon Herrat katselutelevisioni, josta suoritan päivittäisen televisionkatselunautintoni. Tähän kunnialliseen tehtävään on päässyt Salora Finlandia 1C3J jostain 70-luvun lopulta.

Historiaa

TÄmän historia alkaa kauniista kesäisestä päivästä kesällä 2010, kun hänet minä Riihimäen Expertin SER-kontin vierestä löysin. Siellä oli samanlainen myös 26 " mallina, mutta siitä otin vain koneiston tämän otin kokonaisena. Meni joitakin päiviä ennen kuin tulin kotihin, sen muistan että kotihin tulin joku aamuyö iskin television tulille ja sehän toimi! Oli niin kaunis kristallinkirkas kuva ai että se oli hienoa katsella laadukasta kuvaa vieläpä värillistä! Aikaisempi televisioni taisi olla MV-matkatelkkari tai sitten commondore 64 värinäyttö en muista kumpi. Tähän löytyi jopa netistä kytkentäkaaviot :)

Lähipäivinä katselutelevisioksi käyttöönoton jälkeen jotain puuhastelin taisin johtoja järjestellä takakansi ei ollut kiinni, totta vitussa sitten antennijohto osui koneiston juotoksiin ja pamahduksen saattelemana kuva katosi vastaanottimesta eikä ilmestunut enään takaisin. Tutkimukset löysivät heti palaneen sulakkeen - se vaihdettiin. Kuvaa tuli, mutta kuvan alareuna oli ihan päin helvettiä yms, lisätutkimukset paljastivat juovapäätteen regulaattorista transistorin ja diodeita hajalla. Onneksi olin ottanut sen toisen koneiston mukaan ;) siitä saimme varaosaset;)

Telkkari toimi hyvin koko kesän, taisi olla loppusyksyä kun yht'äkkiä tässä koneella istuessani huomasin takanani vihreän välähdyksen, käännyin katsomaan kuvaruutu oli täysin vihreä ja niin kirkas että silmiä häikäisi paljon. Ääni kuului normaalisti. Kirkkaudella, kontrastilla tai värisäädöllä ei ollut vaikutusta. Kannoin telkkarin harrastekoloon (harrastekolo oli vastikään valmistunut) siellä tutkimukset osoittivat PAL-purkajassa olevan RGB-matriisi mikropiirin antavan vihreän tykin päätteeseen 7 voltin ohjauksen >:O muiden tykkien ohjaus oli kolmen voltin luokkaa, onneksi oli varaosia ;) mutta tästä jäi pysyviä vaurioita >:( Kuvaputki ei tykännyt siitä vihreän paahtamisesta vaan vihreän tykin emissio heikkeni sen myötä ei saatu enään valkoista väriä vaan valkoinen muuttui oliko se nyt oranssiksi. Se saatiin säädöillä kompensoitua. Kuitenkin todella ironista, että tämmöisestäkin erilliskomponenttien paratiisista jossa mikropiirit ovat vähemmistöjä hajoaa juuri mikropiiri :O Mitä se kertookaan meille mikropiirin laadusta? ;)

Nyt on taas tullut aika huollon

Olen useastikin värejä säädellyt, mutta koskaan saamatta täydellistä lopputulosta. Nyt aijon sen saada. Lisäksi edellisestä imuroinnista on varmaan puoli vuotta se suoritetaan samalla. Sitten vielä välillä on kuvaruudun yläreunassa pieni musta alue johon ei poikkeutus yletä, vähän samanlainen ilmiö kun olisi poikkeutuskelat vinossa se ei toimintaa haittaa tai millään tavalla häiritse (kiitos niitä vitun laajakuvalähetyksiä), mutta onhan se hyvä korjata. Epäilen konkkavikaa pystykoneistossa.


Salora Finlandia 1C3J


Takaa


Sisältä


Koneisto

Ei kovin suuresti pölyä. Häiriönpoistokonkan väristä päätellen se ei liene niitä palopommeja???


Juovapääte

Tyristorikoneissa juovapääte käy aivan saatanan kuumana.


PAL-Decoder

Värien purkaja. Se paskaksi mennyt piiri oli tuo MC1327.


Pystypoikkeutusyksikkö

Pystymoduuli. Tämä moduulitekniikka on kyllä mukavaa kun voi mahdollisen vikakohteen irroittaa ja tutkia erikseen tarkemmin. Olen tuohon joskus jo pari konkkaa vaihtanut, mutta nuo pienet siniset on alkuperäsiä.


ESR-mittaus

Mikään (sinisistä) ei ollut erityisen hyvässä kunnossa, yksi oli täysin paska.


Pystykaavio

C6 oli täysin paska, C13 vähän parempi ja C5 kaikista paras, mutta silti aika paska. Minulla oli vain kaksi uutta 4u7:kaa, pistin C6 ja C13 uusiksi, C13 on noista kolmesta kaikista kriittisimmässä kohtaa ja voisi aiheuttaa aikaisemmin kuvaamiani oireita.


Kommutointimuutaja


Juovamuuntaja


Foliopuoli


Finnvalco

FINNVALCOn putki.


Juovaoskillaattori STL0

Huomatkaa, ettei juovaoskillaattorissa ole mikropiiriä! ;) Vaikka tämä 70-luvun lopulta onkin.

Värien säätöä


RGB-pääte

Siinä nyt on väriensäätönupit. Joka värille on kaksi säädintä, toinen säätää väripäätteen vahvistuksen eli värin kirkkauden ja toisella saadaan musta taso kohdalleen.


Punertavaa

Tässä oli ongelmana himmeän kuvan punerrus. Säädin punaisen Blacklevel ruuvia hieman pienemmälle kunnes kuva muuttui aavistuksen verran sinertäväksi. Sitten säädin vihreää suuremmaksi kunnes kuva muuttui valkoiseksi. "testi"kuvana minulla oli modulaattorin lähettämää mustaa, pistin kontrastin minimiin ja kirkkauden täysille näin ollen sain tietysti valkoista. Ammattimaisuudesta tuossa varmaan ollaan hyvin kaukana :$

En nyt tähän hätään saa parempaa testikuvaa, pitäisi vaihtaa tietokoneeseen toinen näytönohjain jos tahtoisin sieltä jotain. Nokian digiboxin tervehdyskuva on kaikin puolin asiallinen kaikilla kirkkauden ja kontrastin eri kombinaatioilla samoin kuin lumisadekin nyt näyttää valkoiselta millä tavalla tahansa katottuna. Nyt vain täytyy odotella jonkin aikaa vaikka poltella savuke ja katsoa uudelleen, psykologiset tekijät ovat saattaneet vaikuttaa säätöä tehtäessä arviointikykyyn siksi tarkastus suoritetaan pienen tauon jälkeen uudestaan. Näin mieli ei tahdo koko ajan löytää jostain vikaa, vaan voimme "tulla huoneeseen ja nähdä valkoista kuvaa" tai sitten "tulla huoneeseen mitä helvettiä tuohan punertaa", säädön kestäessä sitä tahtoo ihmismieli löytää vikoja vaikka kuva olisikin jo täydellinen >:O Varsinkin minun pessimistinen luonteeni.

Nyt pitäisi olla kaikki kunnossa! Kävin savukkeella ja savukkeen poltettuani kuva näytti ehkä hitusen liian vihreältä täydellä kirkkaudella. Pienensin vihreän vahvistusta ja nyt on täydellinen! Siellä takana toki on värilämmölle säädin, säädöt ilman muuta suoritin sen ollessa keskellä, mutta katselussa mieltymykseni ovat hieman kylmemmän väriselle kuvalle eli sinertävälle. Onhan toki perus MV-kuvakin sinertävään päin verrattuna absoluuttiseen valkoiseen.

Pistin Itä-länsi korjaimesta pari elkoa uusiksi olivat aika kulahtaneet. Levyssä oli asennettu aksiaalielkot, mutta huomioitu myös pystyelkolle juotoskohdat. Olisin säätänyt kommutointipulssin, mutta Viptronicin huolto-ohje ei taida päteä tähän, tässä ei pulssimuodot vastaa Viptronicissa esitettyjä, vaikka juovapääte aika samanlainen on.

Kaaviot

SALORA 1C3J TV D.djvu

En tiedä saisiko noita levittää, mutta aivan vitun sama! Katson yleisen tiedon ja harrastuksen edesauttamisen olevan tärkeämpää, kuin mahdolliset scannaajan egoboostit. Tuolta http://www.electromaniacs.com/ ne kuitenkin on peräisin.

16.huhtikuuta 2011

Televisio osoittaa oikuttelun merkkejä! >:O VÄlillä kuvaan tulee väreilyä ikään kuin sähköverkosta tulisi häiriöitä, samassa huoneessa oleva audiovahvistin sirisee myös. Televisiossa on vika, joka säteilee verkkoon asti >:O Se välillä tulee itsesään ja kylkeen kopautus poistaa sen tai joskus tuo. Juotokset on kyllä käyty läpi jo ennestään, niissä tuskin vika on, epäilisin suurjännitteen hyppäävän jostakin johonkin (juovamuuntajan eristykset??, kaskaadi??) tai sitten jokin polko lyö läpi. Otetaan takakansi auki ja tutkitaan!

Häiriö on saman kaltaista kun hinkkaisi antennijohtoa (antennilta tulevaa) digiboxin kylkeen. Itse asiassa huomasimpas antennijohdon liittimessä olevan kosketushäiriön >:O Digiboxi - TV välisen johdon heiluttelu vaikuttaa kuvan laatuun merkki paskalaatuisesta johdosta, mutta ne eivät varsinaista ongelmaa aiheuta. Pistin irtomodulaattorista palkkikuvan ja väreilyä esiintyi silloin kun koputin kaskadia hennosti. Kuitenkin vain kaksi kertaa sittemmin sitä sai hakata kovaa ja hakata mistä tahansa muualta eikä häiriötä tullut.

En tahdo uskoa vian olevan televisiossa, se on siis niin samanlaista kun digiboxin kylkeen hankaa antennijohtoa niissä kun tuppaa olemaan potentiaalieroa. Ehkä se oli jotain satunnaista häiriötä. Huonosti kontaktia ottavan antennijohdon heiluttaminenkaan ei tuo ilmiötä esille, katkos tuntuu olevan kuumassa karvassa eikä ulkovaipassa, sen kaltaisessa tapauksessa digiboxi vain ilmoittaa puuttuvan antennisignaalin.

Mutta miksi televisioon kylkeen koputus toi häiriöitä? Digiboxi on lattialla koputus ei ainakaan pääse sinne vaikuttamaan ... Pitää vielä tutkia antennijuttuja pistän television toistaiseksi kasaan.

Yksi mikä voisi tätä aiheuttaa on vuoto television antenniliittimessä olevissa erotuskondensaattoreissa, mutta niidenkään paukuttaminen ei vaikuta mihinkään. Suorastaan mystistä.


Juovapäätetyristorit

Noihin ei muuten kannata erehtyä koskemaan vastaanottimen päälläollessa, TULEE AIVAN VITUN KOVAA SORMILLE!! Niissä on parhaimmillaan 1200 volttia! Kyseessä on siis juovapäätetyristorit.

On ne ajoittaiset viat sitten vittumaisia, nyt on TV katselutilassa, takakansi auki eikä merkkiäkään surinoista. Ehkä huomenna saadaan parempia tuloksia. Kello on 3:57 on hieman väsynyt tunnelmainen.

Vika taitaa olla paskoissa antennijohdoissa! Kun hakkaa digiboxia kovakahvaisella meisselillä saa TV-kuvaan pieniä häiriötäpliä, mutta mysteeri on vielä miksi välillä tulee suurempaa häiriötä. Luulisi kosketushäiriön paljastuneen äsken mainitulla menetelmällä, ehkä huominen tekee meistä viisaampia.

No eihän sitä malttanut nukkumaan mennä, heiluttelin vielä johtoja ja huomasin kun määrätyllä tavalla heiluttaa digiboxin ja TV_n välistä johtoa saa esiin kyseisiä häiriötäpliä ja myös kuvaan tulee vaakasuuntaista "sahakuviota", jonka voimakkuus muuttuu johtoa käännellessä. Se tuntuukin aika heiveröiseltä paskajohdolta. Minullahan on siinä kaksi johtoa, TV:stä lähtee vanhanaikainen jämäkkä paksu musta johto ja siinä on "jatkona" valkoinen paskajohto. Jatko pitää olla, jotta digiboxi ylettää lattialle. Kaapin päällä tallentavan digiboxin kiintolevy humisee ja se vituttaa minua suunnattomasti lattialla ei pääse kaikumaan. Parani kuva huomattavasti, kun otin sen paskajohdonpätkän pois ja digiboxia voi hakata, johtoja heilutella eikä kuva muutu miksikään! Vika siis löytyi! Televisioparkaa minä turhaan syytin, oletin virheellisesti nykyisen tekniikan toimivan moitteettomasti, ei voi näköjään luottaa edes yksinkertaisimpaankaan asiaan nykypäivänä. Taitaa Herra Laajakuvaa vituttaa!

Yhtä asiaa en ymmärrä: miksi Digiboxin ja TV:n välillä oleva huono liitos aiheuttaa niin suuria häiriöitä, että se sähköverkkoon välittyy? Demostroimalla huonoa liitosta saa kuvan väreilemään samalla tavalla, mutta ei ääntä >:O Silti tuomitsen syyllisen olevan kyseinen johto ennen kuin toisin todistetaan.

Kello 4:30

Seuraavan päivän ilta

Ongelmat ovat pysyneet poissa sen paskajohdon vaihdon jälkeen. Valkoista palkkikuvaa katsellessa voi havaita tarkasti katsellessa pieniä väripuhtauden virheitä punerruksena kuvan yläosassa, varakuvaputki on etsinnän alla. Löysin 26" mallin yheltä jäteasemalta, mutta se oli ihan kontin perällä ja muiden telkkareiden alla etten siitä edes viitsinyt purkaa mitään, virtanappulankin tarvisi ja toki sitä voisi haalia lisää juovamuuntajiakin ei sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu, kuvaputki kuitenkin on nyt ensisijaisesti hankinnan alla.

Välillä käy mielessä löytää joku 80-luvun alun transistorijuovapäätteellä varustettu Salora. Niissä on pienempi lämmöntuotto ja sähkönkulutus, ei vaan ole yhtään kokemusta niin uusista vastaaottimista se olisi harppaus täysin tuntemattomalle alalle. Parempi vaan pysyä vanhassa luotettavassa siihen asti kun saa käsiin uudempaa tekniikkaa käsittelevää kirjallisuutta.

Kuva katselutelevisiosta paikoillaan


Paikoillaan

25.05.2011

Löysin roskiksesta käyttöohjeen!

Löysin roskiksesta käyttöohjeen, nyt osaan käyttää vastaanotintani tehokkaalla tavalla. Tutustukaa Tekin käyttöohjeeseen Kirjastossamme tai klikatkaa suoraan /kirjasto/Salora_Finlandia_1C_user_manual.pdf päästäksenne lukemaan käyttöihjetta.

05.07.2011

Viritysyksikön modaus 24.9.2011

Jo tässä koko kesän ajan on vastaanotin välillä lähtenyt ryömimään kanavalta. Asia on korjaantunut painamalla/renkkaamalla kanavapaikkavalintanappulaa. Sama vika on jokaisessa 1-8 paikassa, tosin joissain niin pahana, ettei ne toimineet ollenkaan. Päätinkin siis joko korjata sen tai kytkeä kiinteästi yhden kanavan käyttöön, tuohan siis selvästi johtui patinoituneista koskettimista.

Valitettavasti tästä rojektista ei ole kuvia. En muistanut laittaa kameraan muistikorttia eikä tuo paskakamera osaa siirtää omasta muististaan kuvia kortille ja kun kamerahan on roskiksesta, ei minulla siihen ole Olympuksen omaa erikoisUSB-piuhaa! Saatana! No ei siinä paljoa nähtävää olisikaan ollut.

Purin yksikön siihen pisteeseen, jossa näin kanavapaikan valintakoskettimet. Valintahan tapahtuu siinä ottamalla säätövastuksesta jännitteenjako ja viemällä saatu jännite viritinpurkille. Aaltoalueen valinta toimii viemällä jännite valintakytkimen kautta viritin purkille.

Koska en saannut meisselinkärjellä ahtaassa paikassa kunnolla hiottua patinoitua kosketinpintaa, päätin juottaa ne kiinteästi yhteen-

Säätöyksikkö

Koska nykyään on digiboxin perkeleet ei tarvitse käyttää kun yhtä kanavapaikkaa, sillä katseltava kanava valitaan digiboxista. Toki tuossa säilyi yhä säätömahdollisuudet, eli voidaan virittää kanava ja vaihtaa aaltoaluetta, mutta ei vaan voi tehdä sitä kuin tuolle yhdelle kanavapaikalle, jonka onnennumeron mukaan valitsin seitsemäksi.

15.12.2011

Hyvät Herrat, löysin maanantaina 12.12.2011 salaisilta roskiksilta identtisen kappaleen katselutelevisiotani! Päätin ottaa sen mukaan parempikuntoisen kuvaputken toivossa. Nyt tänään torstaina 15.12.2011 jaksauduin alkaa tutkimaan tapausta.

Koska en jaksanut alkaa pohtimaan toimiiko löydetyn tv:n koneisto ja miten säädöissä se on, päätin liittää uuden kuvaputken katselutelevisioni koneistoon ennen vaihtoja tai muitakaan suurempia toimenpiteitä. Molemmat putket ovat Finnvalcon ja tyyppiä A56-270X.

Näin se tapahtuu ;)

Kuvaa saatana! HUOMATKAA MITEN TERÄVÄ VIIVASTO ON EIPÄ NÄY KONVERGENSSIVIRHEITÄ ;);) mutta todella magnetoitunut se on! :O TV:n oma demagnetointi piiri ei riittänyt magneettisuuden poistoon, vaan täytyi voimakkaalla magneetilla pyyhkiä magneettisuus pois. Värisäädötkään eivät aivan osuneet kohdalle vihreän vahvistus oli aivan liian suuri. Tämähän vain todistaa edellisen putken vihreän olleen hiipunut IC:n hajoamisen seurauksena (lukekaa koko sivu!).

Koneet olivat niin vittumaisessa asennossa, etten päässyt millään säätämään värejä ja näkemään samanaikaisesti kuvaa, ei edes meisseli tahtonut mahtua. Päätin siirtää katselu-tv:n koneiston uuden putken kuoriin, jotta voin vielä täydellisesti todentaa kuvaputken eheyden ja virheettömyyden ennen mahdollista kuvaputkien vaihtamista keskenään.

Tein vaihdon esimerkillisen huolimattomasti, en imuroinnut putkea, koneistoa tai koppaa, en asentanut johtoja sidokkeisiinsa. Tämä on onneksi vain väliaikaista, kunnes päätän siirränkö kuvaputken vanhaan tuttuun koppaan vai imuroinko tämän kopan ja laitan alle tassut, tästä on tassut lähteny pois. Tämä on hieman tummempaa sävyä vanhaan verrattuna.

Lauantai 13.04.2013

Vanha rakas katselutelevisioni toimii AIVAN TÄYDELLISESTI, vaikka käyttötunteja on tullut niin perkeleesti edellisestä tämän sivun päivityksestä.

Kerran luulin pystypoikkeutuksen olevan menossa paskaksi, kuva heilui pystysuuntaan kuin mikäkin vipotin värähdellen nopeaan tahtiin, aivan kuin pystypoikkeutusasteen polkossa olisi ollut kosketushäiriöitä. Mutta ei - onneksi! Vika olikin vain YLEisradion lastenohjelman lähetyksessä!
Toki yritin todentaa vikaa laittamalla digiboxin kanavavalikon päälle, no pieni valikko keskellä värisevää kuvaa ei se tietenkään näytä totuutta koska ihmisen silmä, hetken päästä sitten YLE ilmoittikin vierivällä tekstillään kuvassa esiintyvistä ongelmista. Ja siis, ongelma oli niin satuinnainen, ettei kanavan vaihdollakaan saannut tarpeen mukaista luotettavuutta ongelman alkulähteen varmistamiseksi.

Ei siis ollut Finlandian vika! Se vaan kestää ja porskuttaa!

Satuin saamaan käsiini täydelliset huolto-ohjeet juuri tähän 1C3-koneeseen. Itse asiassa sain käsiini koko Saloran 1978-02-09 huollon tiedotusjärjeteltelmäkansion, jossa on aikansa vastaanottimet. Satuin bongaamaan sieltä mielenkiintoisen jutun liittyen 1C3-koneisiin.
Joissain 1C3-koneissa on verkkotyristorin liipaisupiirin hohtolamppu asetettu makaamaan verkkotyristorin THA1 viereen, jolloin verkkotyristorista säteilevä sähkökenttä saattaa saada hohtolampun välähtämään, eli siis liipaisemaan tyristorin. Se ei tee tyristorin pitkäikäisyyden kannalta hyvää.
Korjausehdotus on kääntää hohtolamppu pystyyn sekä lisätä tyristorin katodin ja hilan välille 1,5 ... 2,2 nF polko eli CA83.

Katsotaan onko koneessani kyseistä vikaa. Sen voin sanoa, että hohtolamppu vilkahtaa vähän väliä vaikka koneessa olisikin virrat päällä, en oo hoksannu kuuluuko sen tehä niin, vai olisiko tässä se vika! Kahtotaan ......

Tiistai 2.2.2014

Salora Finlandia Tänään 2.2.2014:
Salora Finlandia 1C3J

Lupasin suoltaa Teille pian uutta tietoa vastaanottimestani, mutta siihen ei ole ollut aihetta!>:O Siis jumalauta MITÄÄN vikaa, ei siis pienintäkään, ei MITÄÄN vikaa ole ollu vastaanottimessani viimeisen vuoden aikana. Sivu alkaa käydä jo vähän tylsäksi, kun ei mitään uutta kuulu. MONEEN VUOTEEN!

Sellainen seikka mainittakoon, pidän nukkumisesta kylmässä. Tämän talven pakkasissa olen sitä pariin otteeseen harrastanut. Olen sulkenut lämmityspatterin kokonaan (tässä yksiössä ei ole kuin yksi (iso)patteri), avasin myös parvekkeen oven ja lasit. Yön kuluessa lämpö täällä ainakin aamun kylmyydestä päätellen olisi pudonnut ehkä 8 asteeseen, parvekkeen ovi oli auki koko yön. Aamulla käynnistäessäni vastaanotinta, oli se vierinyt pois kanavalta! Vaikka useasti nukun kylmässä, sillä kerroin tein kaikkeni nukkuakseni siinä. Aamulla herätessäni laitoin luukut kiinni ja patteriin hökkää, vastaanotinta käynnistäessäni en saannut kuvaa! Tiesin heti, että kylmyyden vuoksi kanava oli ryöminyt pois paikoiltaan! Kanavan säädettyä ei kulunut kuin puolisen tuntia ja kuvaa ei näkynyt laisinkaan!

Ja kyllä; käytän vastaanotintani. Nykyään voisi kutsua jo television orjaksi:$ Vuosikausiin en ole pystynyt elämään ilman televisiota, en katso sitä koko aikaan, mutta mieleni vaatii sen olevan päällä, yleensä kuuntelen sitä taustalla. Nauhoittava digiboxini tallentaa mieli-ohjelmani, jotka katon myöhemmin. Monesti katson televisiota ja nukahdan sen äärelle, joskus jopa sammun. Herättyäni televisio on päällä. Se on aina päällä, kun olen kotona. Voisin sanoa käyttötunteja tulevan ENEMMÄN kuin mummoille!

Kuten jo vuosi sitten saatoin mainita, olen saannut käsiini Saloran huoltotiedoitteen 1C3* koneille. Nyt jos viimeistään minun täytyisi suorittaa a) eräiden kriittisten komponenttien vaihto (tai edes mittaus) b) asteiden säätö huolto-ohjeiden mukaisesti.

Minua ei voida sanoa muuksi kuin saamattomaksi. Pahoin pelkään, että pinnallinen kiinnostus näihin on vähentynyt jostain (laiskuuden) syystä. Voisin etsiä syyllisiä tähän monelta suunnalta, kuten viinanjuonti, huonot tilat ja pianonsoiton aloitus. Siihen en kuitenkaan ole oikeutettu, sillä jokainen niistä on jäännyt vähän taakse, paitsi yleinen saamattomuus ja viinanjuonti. Valitettavasti nyt en voi toteuttaa tätä, sillä työpöydälläni on eräs 40-luvun lopun magnethophoni, jonka saneeraus on odottanut pienen tovin ja sen aijon tehdä vaikka henki menisi - niin hieno kapistus se on! Siitä tullaan kyllä näkemään Museoissamme.

Silti vastaanotin-parkani olen hylännyt aivan liian pitkäksi aikaa. Elämänrytmi ja päivän nautinnot tuhoutuvat, mikäli minulla ei ole vastaanotinta. Kellarissa minulla on kyllä muutama varalaite, tosin nekin vaativat puuhaa ennen kuin olisivat katseluvalmiita. Tästä koneesta pidämme huolta viimeiseen asti, ehkä ennen kesää saisin nauhurin valmiiksi ja voitaisiin ottaa tämä kone työpöydän äärelle??

Hyviä puolia vanhasta vastaanottimesta

Tajusin juuri erään mahtavan asian, mitä uudet paskavastaanottimet eivät voi tarjota. Se tulee listassa. Listaan siihen eräitä muita vaihtoehtoja.

Keskustele aiheesta

Onko Teillä mielipiteitä, lausuntoja tai muuta tietoa aiheesta? Oliko artikkelissamme asiavirheitä?
Olkaa hyvä ja kirjoittakaa mietteenne kommenttilomakkeeseen. Aina on hyvä keskustelu mielenkiintoisista aiheista on aina tervetullutta!

Nimi:
Viesti:

Etunimi / First name (required):

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2024