Etusivu
PenaPedia
Tietoa Penasta
Valtiopäivät
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia
Vanhat tiedotteet

Ajoneuvotietokanta (PROTO)
Osoitetietokanta (V.2 Tulossa!)

Yritystietokanta (UINUAA)

Vanhat uutiset

Sähkönsiirron tariffilaskuri

Lääketietokanta

Wikiselain

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme
Ääliömäiset sivustot
Artikkelien kommentit

Pulautteet

<Arabia> IDO-tuoteperheemme mallin 59 wc-kulho ei tukkeudu virtsasta eikä ulosteesta.
<Nimi muutettu> Juuri saamien tietojen mukaan, joku on paskantanut IDO-59:n tukkoon, eikös olekkin mahtavaa?
<1czy7q> tv9cae
<Eläkemiljardit> Ylelle annettu määräraha nousi edellisen vuoden 557 miljoonasta eurosta. Kasvua oli noin 19 miljoonaa euroa, eli runsaat kolme prosenttia. Valtion talousarvion perusteella määräraha on paisumassa tänä vuonna jo yli 595 miljoonaan euroon.
<SOK> Ruoan hinta voi ainoastaan nousta. Ne on ne tuottajainhinnat, jotka laskevat.

Nimesi:

Lausahdus:

64 Käyttäjää paikalla! 0.0083718299865723

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Herra_Snellman

Sätkän käärimisohje

Sätkien käärintä on hyvä tapa valmistaa savukkeita halpaan hintaan. Sätkien käärimisestä tulee myös käärimisen ilo - niminen tunnetila. Savukkeenpolttohan on tilaisuus, tilaisuus, jota varten on valmistauduttava ei savuketta tuosta vain voi polttaa. Esimerkiksi aamukahvin ohessa savukkeen polttoon on valmistauduttava henkisellä tavalla, jotta savukkeesta saa mahdollisiman suuren nautinnon. Käärimisen ilo on mitä parhain tapa valmistautua savukkeen polttamiseen.

Savukkeen kääriminen koneella
Savukkeen kääriminen käsin
Bonus Hylsykone
Muuta

HUOM HUOM! Paljon puhuttu savukehinnasto löytyy; TÄÄLTÄ

Sätkän kääriminen Rizlan perinteisellä muovikoneella:


Tarvikkeet

Kuvassa käärimiseen tarvittavat välineet. Rizlan muovikone, purusia (sätkäpurkissa), rizlapapereita ja Smart - filttereitä.


Kone

Muovikoneen mekanismi. Koneessa on kaksi telaa, jotka ovat (liuku)laakeroitu päistään runkoon. Toisella telalla on ura, jonka myöten se voi liikkua. Kuvan tilanteessa tela on aloitusasennossa, purutila on valmiina purun ja filtterin asettamiseen.


Purut koneessa

Filtterin saa asettaa kummalle puolelle konetta haluaa. Oikeakätisenä itse ja käsin käärimisen aloittaneena olen tottunut pitämään filtteriä oikealla puolella. Olen myös kuullut kikkoja filtterin nuolaisusta, auttaen sen olemaan tiiviimpi rizlan kanssa. Itse en tosin ole tätä paljoa harrastanut niin en osaa sanoa enempää. Metallikonepaskan käyttäjät sitä joutuvat aika usein tekemään.

Purua otetaan purupurkista tai pussista - miten itse haluaa sopiva määrä. Määrän ei tulisi olla liian pieni, ettei savukkeesta jää väljää. Liian suuri purumäärä saattaa johtaa koneen hajoamiseen, sillä se on sullottava voimalla kiinni. Lisäksi rizlan liimaus saattaa pettää savukkeeseen tulevan sopivan mekaanisen rasituksen tullen.

Hyvä tapa on jo kädessä hieman muotoilla purua lieriön muotoon. Näin se jakautuu tasasesti purutilaan. Sopiva määrä lienee 4 - 5 mm halkaisijaltaan oleva purupötkö.

Kun filtteri ja purunen on asetettu, voidaan purutila sulkea. Muistatte kuvan koneen mekanismista, siinä oli telan laakeroinnille ura, joten telaa nostamalla tarpeeksi ylös ja sen jälkeen alas painamalla kone loksahtaa kiinni tiivistäen purutilan maton ansiosta. On aika pyörittää konetta. Pyöritys tapahtuu ottamalla koneesta kiinni ja pyörittämällä urallista telaa itseensä päin, eli alaspäin. HUOM! On erittäin tärkeää pyörittää konetta telasta, jossa on ura. Toisestakin telasta voi pyörittää, mutta vaara on erittäin suuri silloin! Urassa oleva tela saataa loksahtaa pois paikoiltaan, jolloin paljon työtä menee hukkaan ja savukkeen laatu kärsii!

Konetta on hyvä pyörittää ainakin kaksi täyttä kierrosta.


Paperin syöttö

Kun pyöritys on tehty, on aika ottaa savukkeen paperi, tässä tapauksessa rizlapaketista. Tämä vaihe on erittäin tärkeä ja pilaa kokonaan savukkeen, mikäli menee pieleen. Siksi, lue nyt TARKASTI!

Rizlapaperissa on liimapinta, jonka liima aktivoituu nuolaisulla. Paperi on asetettava niin, että liimapinta tulee itseäsi kohti, koneen ollessa luonnollisessa pylritysasennossa, eli urassa olevan telan itseäsi päin. Siis rizlapaperi AINA urassa olevaa telaa kohti. Muussa tapauksessa paperin liimapinta jää ulospäin, eikä alempaa kerrosta kohti ja näin ollen savuke ei mene kiinni. On myös syytä olla tarkkana, ettei pistä liimapintaa ensin koneeseen, jos näin käy on käärintä aloitettava alusta.

Koneet ovat valmistettu samoin kuin paperitkin laadukkaasti pienillä toleransseilla hävikin minimoimiseksi. Siitä syystä rizlan leveys ja koneen purutilan leveys on sadasosien tarkkuudella sama, joten sanomattakin selvää, ettei käsivaralla sadasosatarkkuuksiin pääse ja näin ollen rizlapaperin koneeseen laittaminen saattaa olla hankalaa. Paperin voi laittaa hieman vinossa, jolloin laittaminen helpottuu huomattavasti. Liian vinoon ei kuitenkaan ole syytä laittaa, silloin liimapinnan liimaava pinta-ala pienenee jommasta kummasta päästä pahimmassa tapauksessa filtterin päästä ja savuke väljistyy polttaessa. Käärintäkokemus tuo tuntumaa tähänkin asiaan.


Aika lipaisun

Pyöritetään konetta noin 3/4 osaa kierrosta, saadaan paperi sopivaan kohtaan nuolaisua varten.


Lipaisu

Paperi on koneessa ja liimapinta nuolaistu. Liimapinnan nuolaisua ei kannata tehdä aivan märällä kielellä eikä kuivalla. Epävarma, jos on voi harjoitella asiaa esimerkiksi postimerkeillä. Lisäksi nuolaisun voi tehdä liimapinta telaa vasten tai paperin ollessa vielä vähän ulkona koneesta. Asia lienee makuasia.

Voi perkele unohtui tärkeä kuva!

Nuolaisun jälkeen voi paperin pyörittää koneeseen. Muistakahan pyörityssuunta. Konetta pyörittettäessä, valmistaa se raaka-aineista raikkaan, maittavan savukkeen. Konetta on syytä pyörittää ainakin kaksi kierrosta. Lisäksi voi painaa pienellä voimalla urassa olevaa telaa alas ja toista telaa kohti varmistettaen mahdollisiman suuri kireys. Koneen ura kun on valmistettu hieman väljäksi, jotta tela liikkuisi siellä.


Valmis

Kone avataan nostamalla telaa ja laskemalla se uraa pitkin alas. Telan alta paljastuu koneen valmistava nautinnollinen savuke, joka tulee takaamaan nautinnon seuraavalle savukenautinnolle. Lähes sydämmellä kääritty tuotos, hedelmät hehkuvat käärittiin suojaan lialta.


Kone avattu

Kuvassa kone on avattu ja koneen sisällä on savukenautintoa varten valmistettu savuke. Savukkeen saa koneesta ulos kääntämällä hieman mattoa alaspäin jommalta kummalta puolelta.


Valmis

Kuvassa on valmis savuke. Huomasin kamerassa olevan kuvalaadun toisiksi paskimmalla, joten pistin tässä vaiheessa sen parhaimalle. Olen nimitäin sitä mieltä thumbnailien olemassaolon ansiosta voidaan pitää tallessa parhaimmalla laadulla otettua raakakuvaa eihän sitä koskaan tiedä mitä tarvitaan ja thumbnailit tehdään raakakuvasta. Mutta tuo kuva saisi olla ehkä pienempi jatketaan siis 25 % kokoa raakakuvasta.


P9240010t.JPG

Savukkehen onnistuneisuuden itse arvioin filtteriosan kireydestä. Filtterin ei tulisi olla väljä, ettei sen ohi vuoda savukkeen savua ja savukenautinto olisi taattu.

Kirjoitettu 6.8.2010 kello 5:20.

Saatan tehdä vielä ohjeen käsin käärimisestä. Onnistunutta ohjetta tarvitsen kuitenkin kuvaajan, sillä molemmat kädet ko. hommaan menee tosin yhdellä kädelläkin täytyisi opetella mutta tässä vaiheessa vielä kahdella kädellä ja ohjeen laadun kannalta on erityisen tärkeää ottaa kuvat kriittisissä kohdissa kuten paperin liimauksesta.

Sätkän kääriminen käsin

Tässä ohjeessa kerrotaan miten hyvä, maittava savuke kääritään käsin. Sydämmellä. Ei raa'an julmasti koneella.


Paperi

Otetaan paketista filtteri ja paperi. Oikeakätisenä asetan filtterin oikealle puolelle, jotta sen käsittely onnistuu oikealla kädellä. Tässä vaiheesa on syytä viimeistään tarkistaa liimapinnan olevan oikein, eli itseäsi kohti taaemmassa reunassa.


Purunen

Purupussista -tai rasiasta otetaan purunen käteen ja muotoillaan se peukalon ja nimettömän ja etusormen välissä pötköksi. Tämän tärkeys on suurempi käsin kuin koneella käärittäessä. Kuvassa taisi tulla hieman paksuhko pötkö, joka näkyy savukkeen lopputuloksessa.


Niskan päälle

Laitetaan pötkö savukkeeseen, laitetaan peukalo paperin alle, josta pötkö filtteristä katsottuna alkaa ja etusormi päälle ja hieman painetaan ja muotoillaan pötköä.


Pyöritys

Nyt tulee toisiksi vaikein osuus; on aika kääriä savuke. Pyöritetään paperia sormien välissä niin, että pötköstä tulee pyöreä ja tasainen joka puolelta.


P9250009t.JPG

Hivutetaan paperi oikeaan kohtaan liimaamista varten peukalon ja etusormen yhteistyöllä painaen alempana olevaa paperin kulmaa hieman purusia vasten, jotta kaikki väljät paperista pääsee tuohon ylempään päähän.


P9250010t.JPG

Muodostelmaan nänin. paperi on tiukassa purusia vasten ja voidaan nuolaista liimapinta (harjoitella kannattaa postimerkeillä) ja kääntää liimapinta alempaa paperipintaa vasten koittaen saada paperi mahdollisiman tiukalle, ettei savukkeesta tule väljää!


P9250011t.JPG

Paperi on nuolaistu ja ollaan juuri kääntämässä liimapinta paikoilleen. Peukalolla alhaalta kiinni pitäen ja hivuttamalla liimapinta etusormilla.


P9250012t.JPG

Liimapinta on jo liimautunut filtterin puolelta ja etusormella liu'utetaan liima koko savukkeen matkalta kiinni.


P9250013t.JPG

Näin meillä on valmis savuke polttoa varten!!! :):) Savukkeita ei ole syytä käsin kääriä varastoon, sillä ne menettäväy arominsa kuivuttuaan. Koneella varastoon käärimistä en ole koskaan tehnyt, joten siitä en osaa sanoa mitään.


P9250014t.JPG

Maittavaa, ravinteikasta savuketta poltetaan. Saadaan filtteröityä raikasta ilmaa, kun nythän on ilmassa nuo Neuvostoliiton metsäpalon savut. Puhasta ilmaa saamme raikasta. Jännä efekti on, jos savukkeesta jää filtterin luota puru hieman vajaaksi, tulee siihen alipaine ja savuke vääntyy imettäessä; kuten kuvasta näkyy. Sehän ei meitä haittaa. Efektin pystyy eliminoimaan painamalla filtteriä syvemmälle päin ennen käärintä vaihetta.

Kuivista puruista on tuskallista kääriä, varsinkin sellaisesta, joka on muuttunut jo hiekaksi!

Kirjoitettu: 10.8.2010 kello 18:29

Bonus Hylsykone

Hylsykone - tuo kauan mysteerinä korkean hinantsa takia oleva savukkeen valmistaja. Mutta nyt on koittanut ajat, jona rahvaallakin on varaa hankkia hylsykone. Tämän edullisen Bonuksen hylsykoneen ensimäisenä löysi SontavuoriKonserni. Sittemmin PiiloNetworks päätti ostaa hylsykoneen, jonka innoittamana itsekin muutamaa päivää myöhemmin ostin kyseisen koneen. Mainottakoon, ettei vielä tässä vaiheessa perehdytä hylsykoneen toimintaan joka on mielenkiintoinen, perehdymme ensin koneen käyttämiseen. Siten on helpompi ymmärtää koneen toiminta.


Kone ja tarvikkeet

Kuvassa näemme kaiken tarvittavan välineistön koneen käyttöä ja savukkeen valmistamista varten. Näemme Itse Koneen, koneenkäyttäjän työvälineitä sekä raaka-aineet eli hylsyjä ja purusia.

Kovin ironista, että Bonuksen kone on punainen, mutta regular hylsyt ja puruset ovat sinisiä. Tuo sininen näytti niin raikkaalta, päätin ostaa sitä sinisiä puruja sinisiin hylsyihin.


Hylsykone

Siinä näemme Koneen Itse ja koneenkäyttäjän työkalun tampparin. Purut asetellaan koneen sisälle uraan.


Purut ladattu

Kuten kuvassa nähdään. Tampparin ansiosta ei tarvitse purusia käsin väkertää koneen syövereihin, ne tampataan tampparilla suht tiukaksi koneeseen. Kokemus osoittaa, ettei niitä tule aivan ääriään myöten puristaa kasaan muuten jää ilmatilaa hylsyn sisälle ja se haittaa savukenautintoa. Toki ilmatilanjäämisen voi kompensoida laittamaalla sitäkin enemmän purusia.


Tamppaus

Koneenkäyttäjän työ on vaativaa, mutta iloista ja hauskaa! Koneen uran reunoilla on viisteet jotta purut saa tampparilla kauhottua uraan "kaukaloon" mahdollisiman kätevästi. Tämän koneen valmistuksessa on huomioitu monia asioita, joihin tullaan perehtymään koneen toimintaperiaatteen selvittävässä artikkelissa. Näin yleisesti voidaan todeta koneen suunniteluun panostettu erittäin paljon ja varsinkin käytettävyyteen. Konetta ollaan suunnittelun eri vaiheilla käytetty kenttäolosuhteissa ja siitä tulleiden tietojen myötä paranneltu. Tämä on siis vain minun spekulointia, mutta koneen esitykseslliset ratkaisut eivät ainakaan pelkän piirtopöydän ääressä ole syntyneet!


Hylsyt

Purusia on tamppailtu nyt lienee sopiva aika laittaa hylsy koneeseen. Hylsyn paikka koneessa on etuosassa. Hylsy työnnetään putken ympärille. Välillä saattaa olla hylsyn pää hieman rymppääntynyt, asiaa helpottaa pyöräyttämällä hylsyä samalla kun laittaa sitä putken päähän.


Kone

Putken pää siellä pilkistää ... >:O


Hylsy koneessa

Hylsy työnnettynä putkeen. Koneen tulee olla aivan alkuasennossa, jotta tästä vaiheesta voidaan jatkaa. Alkuasento varmistuu työntämällä kelkkaa alkupäätä kohti. Toki jos kone ei olisi tässä vaiheessa alkuasennossa, olisi mennyt vituiksi jo aikaisemmin purusen laitto. Suosittelen siis varmistamaan koneen olevan alkuasennossa jo ennen purujen laittoa.


Laukaisu

Painetaan koneen kansi paikoilleen. Jos kon ei ole aloitusasennossa kansi ei tässä vaiheessa mene pohjaan onneksi. Tästä lisää koneen toimintaselostuksessa.


P1010085t.JPG

Nyt tulee se kauan odotettu kohta, nimitäin on aika valmistaa savuke >:O Savuke valmistetaan siten, että painetaan konetta pöytää (tai käsiä vasten) ja vedetään kelkkaa taaksepäin.


P1010086t.JPG

Vedetään aivan tappiin asti kas näin saatana


Valmis

Savuke on jo teoriassa valmis! Kone kuitenkin täytyy ajaa alkuasentoonsa eli työnnetään kelkka takasin näin saadaan savuke vapautettua ja vedettyä irti siten meillä on valmis, laadukas sydämmellisen koneellisesti tuotettu savuke seuraavaa savukenautintoa varten!

Hylsykone on mukavaa vaihtelua ja lisäksi sillä saa tehtyä laadukkaita savukkeita itse asiassa tehdaslaatuisia savukkeita halpaan hintaan. Näillä hinnoilla savukkeiden teko Bonuksen hylsyillä on edullisempaa, kuin käsin kääriä. Nimitäin jo pelkkä 50 kpl:n rizla maksaa 1.3 euroa (paramount paperi 1.10 e) + vielä filtterit päälle. Hylsykoneen hylsyt maksavat 2 euroa 100 kpl:n paketti. Siihen kahteen euroon sisältyy siten 100 kpl rizloja ja 100 kpl filttereitä. On siis paljon halvempaa! Toki semmoinen seikka kannattaa huomioida laivarizloilla tulee käsinkääriminen vielä hylsyäkin halvemmaksi.

Lähiaikoina tulemme perehtymään Bonuksen hylsykoneen toimintaan perusteellisesti, sillä se sisältää eräitä mielenkiintoisia mekaanisia ratkaisuja, joita ei odottaisi näkevän ns "muovilelutuotteessa".

13.10.2010 kello 1:27

Mietteitä

Savukkeen poltto nautinnon voi maksimoida käyttämällä savukkeen polttamiseen holkkia!

Holkki

Holkin käyttö lisää savukenautintoa ja lisäksi savukkeen polttotapahtuma kestää kauemmin! Siis savukkehen polttoon on varattava aikaa eikä sitä tule tehdä nopeasti sutaisten. Ja ei, ei ystäväiseni, en sekota nyt savukenautintoa sikarinautintoon! Savukenautintoa varten pätee nimitäin samat säännöt, kuin sikarin polttamiseen, joskin hieman arkisempina. Ei tule polttaa savuketta kiireessä >:O

Holkki

L&M filtteri

Olen myös havainnut L&M savukkeen filtterin olevan käsin kääriessä parempi kuin Smart:in. Syy siihen on L&M:n joustavuus. Filtteri on paljon paremmin kasaan painuva, joten filtterikohdasta saa kireän. Smartillakin toki saa, mutta liikaa kiristettäessä ei liimapinta jaksa pitää pakettia kasassa ja liimapinta irtonee filtterin loppupäästä. Nuo L&M:t eivät vain jostain syystä ole kauppiaan suosiossa ja niitä näkeekin harvemmissa myymälöissä.

Myöhemmin: Olen tullut toisiin aatoksiin L&M vilttereiden laadusta. Niissä esiintyy välillä ohivuotoa ja ne litistyvät polton kestäessä.

Holkeista PenaNetworks kiittää Styroksia!

Hyvinkään Euromarketista meinasin hylsykoneen ostaa, se kuitenkin maksoi todella paljon >:O 8 euroa koneesta perkele! Aihiot olivat 3.85 100 kpl:n paketti. Ehkä joskus rikkaampana saatan ostaa hylsykoneen ja tutkia sen toimintaperjaatteen ja kirjoittaa siitä tänne Teidän mahdollisten lukijoiden iloksi!

Savukkeen poltossa on osana myös tyyli, vaikka se on erittäin vähäpätöinen muiden seikkojen rinnalla mm. savuke nautinnon.

Savukerasia

Chesterfield tasalaatuisuus

Chesterfield puru

Päätäntä

Savukkeesta saa paljon hyvää materiaalia suollettua internetin suureen soppaan sekoitettua. Kun tässä joskus rikastuu, pääsee tekemään myös asian sikarista ja sen polttamisesta. Lisäksi tätä ohjetta tullaan päivittämään jatkossa lisää.

Keskustele aiheesta

Onko Teillä mielipiteitä, lausuntoja tai muuta tietoa aiheesta? Oliko artikkelissamme asiavirheitä?
Olkaa hyvä ja kirjoittakaa mietteenne kommenttilomakkeeseen. Aina on hyvä keskustelu mielenkiintoisista aiheista on aina tervetullutta!

Nimi:
Viesti:

Etunimi / First name (required):

2024-01-27
21:12:56
< Tupakka maistuu >Kyllä,,, sätkä huuleen ja vähän kossua höhöö!

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2024