Etusivu
PenaPedia
Tietoa Penasta
Valtiopäivät
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia
Vanhat tiedotteet

Ajoneuvotietokanta (PROTO)
Osoitetietokanta (V.2 Tulossa!)

Yritystietokanta (UINUAA)

Vanhat uutiset

Sähkönsiirron tariffilaskuri

Lääketietokanta

Wikiselain

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme
Ääliömäiset sivustot
Artikkelien kommentit

Pulautteet

<Arabia> IDO-tuoteperheemme mallin 59 wc-kulho ei tukkeudu virtsasta eikä ulosteesta.
<Nimi muutettu> Juuri saamien tietojen mukaan, joku on paskantanut IDO-59:n tukkoon, eikös olekkin mahtavaa?
<1czy7q> tv9cae
<Eläkemiljardit> Ylelle annettu määräraha nousi edellisen vuoden 557 miljoonasta eurosta. Kasvua oli noin 19 miljoonaa euroa, eli runsaat kolme prosenttia. Valtion talousarvion perusteella määräraha on paisumassa tänä vuonna jo yli 595 miljoonaan euroon.
<SOK> Ruoan hinta voi ainoastaan nousta. Ne on ne tuottajainhinnat, jotka laskevat.

Nimesi:

Lausahdus:

53 Käyttäjää paikalla! 0.0084118843078613

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Herra_Snellman

Peugeot 106 -94 Vetoakselin vaihto

Tässä artikkelissa on kolme osiota

Suojakumin vaihto

Tämä on hieman pitkä tarina. Ei siis tarinana pitkä, vaan ajallisesti. Kaikki alkoi viime talvena joskus vuoden vaihteen jälkeen, kun huomasin oikean puoleisen vetoakselin suojakumin olevan paskana. Paskana oleva suojakumihan pitää mitä pikimmin korjata tai vähintään suojata lialta, jottei vetonivel menisi paskaksi.

No sehän vaihdettiin ei ehkä niin nopeasti, kun olisi ollut aihetta, mutta kuitenkin. Kumin vaihdossa ulompi ns "pikalemmarityyppiä" olevan paskan kiinnitys ei onnistunut kunnolla ja kertakäyttöisiähän ne saatanat ovat, joten siihen hätään ei ollut muuta kuin nippuside väliaikaiseksi ratkaisuksi jokainenhan meistä toki tietää mitä "väliaikainen ratkaisu" tarkoittaa! :$

Tuli talvi ja kovat pakkaset, silloin varmaan kumi oli niin jäykkänä, että se muljahti heikon nippusiteen alta pois avaten ovet maailman pahuuteen vailla suojaa olevalta niveleltä. Asia huomattiin vasta parin kuukauden kuluttua, jolloin yleisen laiskuuden nimissä sitä ei irroitettu puhdistamista varten, vaan puhdistettiin niin hyvin kuin paikalla olevan pystyy laittaen kumin takaisin (nippusiteellä) kiinni lisärasvan kera.

Se nippuside on kestänyt tähän päivään asti hyvin, mutta paskaa sinne niveleen taisi silti jäädä, nimitäin se on pikkuhiljaa alkanut naputella vasemmalle käännyttäessä. Nykyään se on jo niin paha, ettei liikenneympyrässäkään pysty ajamaan kaasua käyttäen jos ei tahdo sen koputtavan ja kopututtaa sitä ei hirveästi kannata ettei se katkea! >:O Käsin akselissa tuntuu monen millimetrin murina, ei siis klappi, vaan se ihan rutisee kun sitä heiluttaa! >:O

Minulla on oikealle puolelle eräiden sattumusten kautta päätynyt varavetoakseli. Onneksi. Nyt täytyy valmistella varavetoakseli vaihtokuntoon vaihtamalla siihen uusi suojakumi.


Vetoakseli

Kyllähän tuokin aika käypä olisi, mutta kun se on niin kovettunut ja tuota alkuperäismallia, joka on selvästi alimitoitettu niin tuikalle haitarit vääntyvät pyörää kääntäessä. Parempi vaihtaa tilalle ylivedettävä, joustavempi ja suurempi kumi, joka on käytännössä ikuinen. Tämä akseli on mallia tripod, joten oikealla tavalla kumin vaihtoa varten täytyisi avata sisempi nivel, mutta ylivedettävä on laadultaan parempi, joten mikään ei puolla suuremman työn tekemiseen vaikka yleensä se mukavempaa onkin kuin vippaskonstit.


Ulompi vetonivel


Kumi irroitettiin. Hyvin siellä on rasvaa ja puhtaalta vaikuttaa.


Tripodi Vetonivel

Otin kuitenkin vanhaa rasvaa pois jotta mahtuu uutta rasvaa :):)


Siinä on ylivedettävä suojakumi ja ylivetoon tarkoitettu työkalu. Lisäksi on liukaste ja uusi vetonivelrasva.


Ylivedettävä suojakumi

Kumi on yleismallia, joten siinä on kokoja nivelelle jos toisellekin. Leikkasin kaksi pykälää pois, jolloin koko on sopiva.


Kumi pitää vetästä ympäri ja liu'uttaa liukasteella liukastetun kartion yli.


Niinkuin näin.


Yli meni. Oli muuten vitun hankalaa saada se sinne kun ei saannut akselia kiinni mihinkään ja lattiaa vasten painaa voinnut ei, kun se olisi sisempää niveltä rasittanut. Emmehän me sellaista tahdo.


Kumi oli vedetty yli ja sitten se pitää vielä muljauttaa ympäri. Rasvat sisään ja (ruuvi)lemmarit kiinni...


... Kas näin nyt on vetoakseli valmis asennusta varten.

Jatkoa tulee, kun vaihto tapahtuu.

2.7.2011

Vetoakselin vaihto

Vaihto tapahtui 05.07.2011, kun pääsin paikkaan salaiseen sen tekemään!

Vaikkei tämän alusta pitäen täytynyt varsinainen ohje olla, tulee siitä nyt muuttumaan sellainen. Eli aluksi löysätään ajoneuvo alhaalla (ja rengas kiinni) pyörän navan napamutteri. Löysätään pyörän pultit.

Nostetaan ajoneuvo ja irroitetaan rengas. Irroitetaan alapallonivelen pultti ja vedetään alatukivarsi irti pyöränapamöllykästä.

Koputellaan MUOVIVASARALLA vetoakselin päätä pyörän navan suunnasta, jotta saadaan se "liikkeelle", sen tehtyä vedetään pyöränapaa ulospäin ja vedetään vetoakselin pooreiltaan pois. Raidetangon niveltä ei tarvitse irrottaa, ripustukset antaa tarpeeksi periksi pelkän alapallonivelen irroituksen myötä.

Kun on vetoakselin toinen pää irti, lähtee vaihdelaatikon puoleinen pää yksinkertaisesti vetämällä. Mitään lukkorengasta siellä ei ole. Huomioi, että vetoakselin irroituksen yhteydessä sieltä valuu vaihteistoöljyä noin puolitoista litraa ulos (kokonaistilavuus 2 litraa).


Alatukivarsi

Kuvassa alapallonivel irroitettuna ja vetoakseli jo poistettuna.


Vetoakselin stefa

Samalla on erittäin suotavaa vaihtaa akselitiiviste, eli STEFA!

Huomioi stefaa ostaessasi, että oikean ja vasemman puoleisen stefan koko on eri!


Peugeot 106 vetoakseli

Vetoakselit vertailussa. Kyllä ne samalta näyttävät. Vetoakselin tiivistepinnan ja vaihdelaatikon sisälle menevien pintojen puhtaudesta on EHDOTTOMASTI HUOLEHDITTAVA!


Vanha stefa. Lähtee irti meisselillä kaivamalla tai "massaulosvetäjällä".


STEFA irroitettu. Muistakaamme huolehtia pintojen puhtaudesta.


Uusi stefa naputeltu paikoilleen asian mukaista holkkia käyttäen, holkkia, jonka kehä tukee stefan ulkokehän kovaa muovirunkoa ollen kuitenkin pienempi kuin vaihdelaatikossa oleva reikä, johon stefaa luödään.

NYT TÄRKEÄ VAIHE! Vetoakselin tiivistepinta ja stefan huulet ovat ehdottomasti muistettava kostuttaa öljyllä ennen vetoakselin asennusta!

Ja näin voimme työntää vetoakselin paikoilleen. Ensin vaihdelaatikkoon ja sitten toinen pää pyörän napaan. On tärkeää työntää molemmat päät kohtisuoraan reikiinsä, muuten ne eivät mene. Niiden pitäisi mennä varsinkin vaihdelaatikon puoleisen pään ilman suurempaa voiman käyttöä. Samalla tulee hieman pyörittää akselia, jotta spoorit osuvat kohdalleen.


Alapallonivel

Vetoakseli paikoillaan ja alapallonivelen kiinnitys meneillään. Tässä kallistuksenvakaaja painaa alatukivartta suurella voimalla ylöspäin, joten lankun kiinnittäminen helpottaa käsittelyä ja muistakaamme myös, että pallonivelen akselin on oltava kohtisuorassa pyöräsatulan reikää tai muuten se ei mene sinne.

Mikäli alapallonivelen pultti ei mene rei'ästä läpi, on nivelen pää ilmeisesti vähän liikahtanut. Päässä on lovi, jonka läpi pultin on mentävä, jos se on liikahtanut hieman ei pultti mene pyöränsatulan rei'ästä läpi, silloin on koputeltava nivelen pää esimerkiksi tuurnalla tai poranterällä niin, että rei'ästä katsottuna mikään ei ole pultin tiellä (Kts. yllä oleva kuva).


Alkaa olla valmista! Muistetaan kuitenkin napamutteri kiristää renkaan kiristysvaiheessa.

Elkäämme myöskään unohtako lisätä vaihteistosta valuneen öljyn tilalle uutta. Toki sitä samaakin öljyä voi käyttää, mikäli sillä ei ole paljoa ajeltu.


Vaihteistoöljy

Ranskalaisten ajoneuvojen käyttämä vaihteistoöljy.


Vaihdelaatikko täyttö tyhjennys

Kuvaan merkitty vaihdelaatikon täyttö- ja tyhjennysroppujen paikat. Öljyn lisääminen käy kätevästi letkun avulla suppiloon kaataen ylhäältä käsin.

Valmista tuli!

Nyt pakolliset autoaiheiset vittuilut ...

Paskojen autojen omistajille tiedoksi

Yleensä ajoneuvoja vertaillessa keskustellaan siitä mitä autossa on, mutta tällä kertaa kerroinkin teille hyvät ystävät mitä autossa ei ole:


Kallistuksenvakaaja

Kuten huomaatte, ei ole koiran luuta! Ranskalainen laatu tekniikka lätkäisee kallistuksenvakaajan suoraan alatukivarteen ilman ylimääräisia koiranluun paksuisia monimutkaisia akseleita tai nivelkoneistoja tai niiden parin kymmenen tuhannen välein kuluvia niveliä.


Laturin hihna

Yksinkertaisuus se vain piristää mieltä ja miellyttää silmää :)

Lähipäivinä vanha vetoakseli tullaan purkamaan ja katsomaan mitä kivaa kivenmurikat ovat koneistetuille pinnoille tehneet :)

07.07.2011

Tripod-nivelen avaus

Käsittääkseni tripod mallista niveltä ei pysty avata ja sulkea kotikonstein, eikä sille itse asiassa edes ole mitään tarvetta normaalisti, kun laakeripintoja on molemmissa puoliskoissa, ei nivelen "vaihtoa" pysty suorittamaan ilman molempien vaihtoa.

Koska paskanahan tuo on, voidaan se hyvillä mielin avata ja tutkia toimintaa hieman tarkemmin.

Olen kerran aikaisemmin ulosvetäjällä vetänyt tripod mallisen nivelen paskaksi, kun en tiennyt asiasta mitään, edes koskaan kuullutkaan tämmöisestä. Nyt koitetaan avata tämä siistimmin.


Vetoakseli


Tripod nivel


Tripod nivel

Nivelen sisällä on kolmion muotoinen hammas, joka pitää sitä kasassa. Jousella on puristettu välykset pois. Kaksi tuommoista hammasta kun kopauttaa irti aukeaa nivel.


Valtikka

Valtikkanne saatana.


Navan puoleinen pää.


Tilpehöörejä, oikean puoleisin on kiinni pitävä hammas, sitte on prikka, jousi ja tappi. Jousi--prikka-tappi yhdistelmä puristaa välykset pois.


Tripod avattuna

Ihmeen siisti tuo on silti verrattuna siihen kamalaan meteliin mitä se piti ajossa! >:O No mutta klappia tuolla on joka osassa, kaikki kolme kuulaa hölskyy selvästi ja tarkkasilmäiset voivat havaita kuinka ne ovat hioneet akselin sivuosaa, johon se suurin voimakin kohdistuu. Kupin reunat taitaa olla valtikan naarmuttamia.

Kuitenkin klappi noissa palloissa ruokkii hioutumista ja hajoamista. Ajatelkaa, kun niihin kohdistuu sivusuuntaisia ja työntäviä voimia, kun välys kasvaa muuttuu kuulan asento hieman vinoon, tokihan rasva pienentää välystä ja kitkaa, mutta silti välyksen kasvaessa kosketuspinta-ala kuulan ja akselin välillä pienenee, joka tarkoittaa pienemmälle alalle suurempaa voimaa näin ollen hioutumisvaikutus voimistuu entisestään ja vielä kun soppaan lisätään pienet kiven murikat >:D.


Valtikkaankin on hioutunut kuoppa. Varsinaisia naarmuja koneistuspinnoilla ei liiemmin ole >:O.


Tämän takia ne ei kai ole kotikonstein suljettavia. Sitä hammasta on mahdoton saada paikoilleen ei tuonne perkele mahdu edes sormet ja se välyksen poistava jousi on todella jäykkä. Toki mielenkiinnnosta kuulisin, jos joku tietää keinoja kasata näitä kotikonstein. Kirjoittakahan vaikka pulautteeseen ...


Jos joku syystä tai toisesta tahtoo tuolta sen hampaan pois, on oikea asettelu yllä oleva. Muissa asennoissa se ei mene sinne eikä tule sieltä pois.

Sisemmän nivelen avaus

Päätin sitten vielä avata sisemmänkin nivelen, kun en ole aivan varma miten se tapahtuu tämä on hyvä hetki harjoitella ja tutkia asioita. Pitäisi se muutenkin joskus avata, sillä sehän on aivan ehjä! >:O Eihän sitä akselin mukana pois heittämään hyvää niveltä, se puretaan pois ja säilytetään.


Koitin internetistä löytää 106 nivelen avausohjetta huonoin tuloksin. Kirjallisuuskin on jossakin, joten nyt edetään vaiston varassa. En tiedä onko tässä lukkorengasta, joissain ei ole, joissain on joissain ei ole mitään vaan nivel on pelkän kumin varassa. Pelkän kumin varassa tämä ei ole, jokin lukitus siellä on oltava.

Koitin aluksi naputtamalla huonoin tuloksin. Täytyy se kumi saada auki, jotta vähän näkee sisältöä, mutta miten? Ehjänä se olisi mukavaa saada.


No totta vitussa se on mennyt ja puhjennut jo. Laskin rasvat reiästä pois siellä oli ihmeen nestemäistä rasvaa, ehkä vuosien saatossa se nesteytyy. Sivuleikkureilla kylmän julmasti halkaisin kumin.


Sisempi nivel

Jaa, no alkaa arvoitukset vihdoin selviämään. Siinä on prässätty panta kiinni, joka pitää niveltä ja kumia kiinni. No nyt kun tietää tämän, niin olisihan sen saannut kammettua auki ilman kumin halkaisua, kun olisi kammennut kumin ja maljan välistä. Toivottavasti joku muukin viisastuu tämän myötä kuin minä.


Irti on! Eipä onneksi neulalaakerit levinnyt käsiin saatana niinkuin joskus on käynnyt eräiden muiden ajoneuvojen kanssa.


Malja

Malja ja jousi. Tuo jousi poistaa väljyyden akselista, eli pitää pakkaa tiukassa painaen maljaa vaihdelaatikkoa kohti ja toista osaa pyörän napaa kohti. Jossain kohtaa jouston on oltava renkaan sivusuuntaisen liikkumisen takia.


Neulalaakerit

Tuon neulalaakerunupin saa irti valtikasta, joten tästä saa täydellisen sisänivelpaketin talteen! Tokihan minä tuon valtikan säilytän myös on se niin saatanan hieno tunnen itseni suorastaan kuninkaalliseksi valtikka kädessä.

Keskustele aiheesta

Onko Teillä mielipiteitä, lausuntoja tai muuta tietoa aiheesta? Oliko artikkelissamme asiavirheitä?
Olkaa hyvä ja kirjoittakaa mietteenne kommenttilomakkeeseen. Aina on hyvä keskustelu mielenkiintoisista aiheista on aina tervetullutta!

Nimi:
Viesti:

Etunimi / First name (required):

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2024