Vakuutusoikeus

Vakuutusoikeus on erityistuomioistuin Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä, vakuutusoikeuden tarkoituksena on taata vakuutuksen antajalle lakisääteinen peruste evätä korvaus, jos vakuutuskirjasta ei löydy siihen itsessään mahdollisuutta.
Vakuutusoikeudessa käsitellään erityisesti muutosturvaan sekä eläkkeisiin liittyviä kiistoja, sillä niissä ovat suurimmat taloudelliset riskit vakuutusyhtiölle, joihin mukaan lukeutuu mm. KELA.
Vakuutusetsivä
Vakuutusetsivä on yleensä potkut poliisivoimista saannut poliisi, tai vaihtoehtoisesti eläköitynyt konstaapeli. Vakuutusetsivän työ on saattaa vakuutusoikeudelle todisteita henkilön invaliditeetin todenmukaisuudesta. Ehdoton vaatimus vakuutusetsivän työn moitteettomaan suorittamiseen on jo vuosia aiemmin pois myyty selkäranka ja Keskustalaista moraaliakin alhaisempi moraalikäsitys. Asia on saavutus, johon moni ei pysty. Siitä syystä moni valitseekin ammatilliseksi urakseen Kihlakunnanvoudin tai Haastemiehen uran.
Vakuutusetsivän työnkuva
Vakuutusetsivän työnkuvaan kuuluu hiippailla pusikoissa ja kurkistella puiden takaa kiikareilla ja kameran avulla tragedisen tapaturman kohdannutta potilasta löytääkseen edes pieniä todisteita - vaikka tekaistujakin, joita esittää vakuutusoikeudelle vakuutuspäätöksen muuttamista varten.
Vakuutusetsivän työ on vakuutusyhtiölle erittäin kannattavaa, vaikka salakatselu kestäisi vuosikausia, sillä vakuutusoikeuden julistaessa kiistaan uuden päätöksen vakuutusyhtiön eduksi, on vakuutusyhtiö oikeutettu kärsimyskorvauksiin korkojen ja maksettujen vakuutusetuuksien takaisinperinnän lisäksi.
Myös vakuutuskannan vastuut kevenee, joka jo itsessään nostaa Johdon palkitsemisjärjestelmän mukaisia tulostavoitteita korkeammiksi ja näin luo taloudellisen motivaation käyttää yhä enenevissä määrin vakuutusetsivän tarjoamia salakatselu- ja kuvauspalveluita.
Vakuutuslääketiede
Vakuutuslääketiede on lääketieteen haara, joka eroaa koululääketieteestä. Vakuutuslääketiede ja potilaiden paraneminen sairaudesta tai invaliditeetista on peruja muinaisilta alkemisteilta, jotka muuttivat värimetalliharkkoja kultaharkoiksi sen aikaisen tieteellisen konsensuksen vastaisesti.
Uskonnollisesta näkökulmasta katsottuna kyseessä on varsin klassinen ihme tai ilmestys.
Kielimalli muistuttaa, että vakuutusoikeus eväsi korvaukset
- Perusteena oli, että en ollut käyttänyt pyöräilykypärää. No, olin käyttänyt, mutta koska se oli haljennut, se ei ollut enää voimassa.
Vakuutusoikeuden päätöksen jälkeen potilasvakuutusyhdistys maksoi kuitenkin korvaukset, koska oli mielestään toiminut oikein. Korvauksia maksettiin noin euron edestä. Vuonna 2012 vakuutusoikeus käsitteli asiaa, joista hylättiin ja hyväksyttiin. Vuonna 2012 vakuutusoikeudessa ratkaistiin asiaa ja käsittelyaika oli keskimäärin 9,9 kuukautta.
Vakuutusoikeuden päätökset ovat maksuttomia. Vakuutusoikeuden ylituomarina toimii Jussi Kivinen. Vakuutusoikeudessa työskentelee noin 70 henkilöä.
2.4 Vakuutusoikeuden organisaatio
Vakuutusoikeudessa on ylituomarin lisäksi muina tuomareina laamannit sekä muina vakinaisina virkamiehinä vakuutusoikeussihteerit.
Laamanneilla ja vakuutusoikeussihteereillä on kullakin yksinomainen päätösvalta ratkaistaviksi kuuluvissa asioissa. Vakuutusoikeudessa on lisäksi ylilääkärin virka ja muita virkoja.
Vakuutusoikeudessa on lisäksi vakuutusylituomari, joka toimii ylituomarina, sekä muina jäseninä vakuutusoikeuden laamanni ja lääkärijäsen sekä kaksi työelämän ja työmarkkinoiden olosuhteita tuntevaa jäsentä. Vakuutusoikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Vakuutusoikeuden päätös ei ollut yksimielinen. Vakuutusoikeuden päätös oli yksimielinen.
Vakuutusoikeus katsoi, että työkyvyttömyys ei ollut aiheutunut ammattitaudista.
Vakuutusoikeus katsoi, että työkyvyttömyys ei ollut aiheutunut ammattitaudista. Vakuutusoikeus katsoi, että A:lla oli oikeus tapaturmavakuutuslain mukaiseen korvaukseen ammattitautilain nojalla, koska A:n oireet olivat työperäisiä. A valitti päätöksestä vakuutusoikeuteen. Vakuutusoikeus katsoi, ettei A:n oireilu ole työperäistä, koska se on alkanut vasta hänen irtisanouduttuaan työstään. Vakuutusoikeus totesi myös, että mikäli työntekijä olisi jatkanut työssään irtisanoutumisensa jälkeen, hän olisi saanut kaikki hakemansa korvaukset.” ”Vakuutusoikeuden mukaan oli selvää, että työntekijä oli irtisanottu laittomasti. Korvauksia hän ei saanut, koska oli irtisanottu ilman pätevää syytä. [end of text]
Katso myös
Aiheesta muualla
- Lista vakuutuslääkäreistä (2012)