Aihe: Ylen puolueettomuus (10 kpl)

Katso myös (73)

Takaisin ylös #933 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[14:28:31] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus

"Yle on siis todella poliittisesti ohjattu media, joka pyrkii ohjailemaan myös katselijoita ja kuulijoita".

https://www.suomenuu/REDACTED/sennekanava/

Ylen rahoitus ei kuitenkaan ole puhtaasti verotuskysymys. Ylen rahoitus riippuu poliittisista voimasuhteista. Kun rahoitus perustuu parlamentaariseen päätöksentekoon ja siinä otetaan huomioon poliittiset voimasuhteet, on perusteltua kysyä, mikä on Ylen riippumattomuus?

Takaisin ylös #934 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[14:29:33] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus ja puolueettomuushakuisuus on usein kyseenalaistettu.
Ja tämän vuoksi Ylen rooli puolueettomana uutisvälineenä onkin suuri. Suomessa kun on edelleen kaksi merkittävää uutismediataloa, ja näiden välillä vallitsee hyvin voimakas kilpailu. Ylellä ei ole varaa uutisoida mistään, joka on jo kilpailijan mediassa käsitelty.
Tämän takia Yle Uutiset on uutisoinut mm. Talvivaaran konkurssista hyvin laajasti. Jopa siinä määrin, että monet ovat epäilleet uutisointia jo puolueelliseksikin. Ja myös uutisointi valtion ja VR:n päätöksestä pilkkoa junayhtiö on uutisoitu.
Tämä on varsin normaalia journalismia.
Miksi sitten on kyseenalaistettu Ylen rooli puolueettomana uutisoijana? Kyse on siitä, että Suomessa ei ole ollut riippumatonta mediainstituutiota. Poliitikkojen, virkamiesten ja suurten mediayhtiöiden symbioosi on Suomessa varsin tiivis.
Moni media on esittänyt Ylen roolin puolueettomana uutisvälineenä ongelmana. Näin teki esimerkiksi Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen Suomen Kuvalehden blogikirjoituksessaan.
Moni media on myös nostanut esiin sen, että Ylen toimintaa valvovaan hallintoneuvostoon kuuluu useita merkittäviä median toimijoita, ja osa hallintoneuvoston jäsenistä on jopa ollut päättämässä Ylen rahoituksesta.
Tähän taas Ylen entinen pääjohtaja Mikael Jungner on vastannut varsin osuvasti. Ylen tehtävänä kun on tarjota kansalle puolueetonta uutisointia, riippumatta siitä onko taustalla merkittäviä taloudellisia intressejä, ja kuka tämän toiminnan rahoittaa.
Riippumattomuutta ei saavuteta vain julistamalla riippumattomuus tärkeäksi asiaksi. Tämän pitäisi olla päivänselvää.
Suomessa on kuitenkin jostain syystä haluttu säilyttää vanha asetelma, jossa median on hyvin tiiviissä symbiosissa poliittisen vallan kanssa. Esimerkiksi monissa länsimaissa vastaavaa järjestelmää ei enää pidetä kestävänä.
Ylen tehtävä ei ole kuitenkaan julistaa olevansa riippumaton media. Tämän tekee kaupallinen media.
Jos kaupallinen media kokee Ylen ongelmana, oikea tapa lähestyä asiaa ei ole pyrkiä vaientamaan Yleä. Oikea tapa lähestyä asiaa on pohtia kaupallisen median omaa asemaa ja pyrkiä edistämään sen toimintaedellytyksiä.
Tämä onnistuu mm. parantamalla kotimaisen mediabisneksen toimintaedellytyksiä ja alentamalla median verotusta.
Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin 17.5.2012 Lasse Männistön blogissa.
Lisää uusi kommentti

Takaisin ylös #935 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[14:33:31] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus ja objektiivisuus on vitsi ja se on alkanut muuttua poliittiseksi puolueeksi, joka ei ole enään puolue. Tämä kehitys ei ole mikään ihme kun tarkastelee toimittajien taustoja. Toimittajat, joiden tehtävänä pitäisi olla asioiden tarkastelu useista eri näkökulmista, ovat alkaneet itse muokata ja valikoida informaatiota, joka sopii toimittajan omaan ajatusmaailmaan ja aatteeseen.

Se on nähtävissä selkeästi esim. Yle Puhe-kanavan radio-ohjelmissa, joita kuuntelen aina toisinaan. Esimerkiksi toimittajissa, jotka käsittelevät esim. politiikkaa tai yhteiskuntaa käsitteleviä asioita.

Heidän näkemyksensä asioista on jo ennakolta määrätty. Sen huomaa usein siitä, kuinka he alkavat suorastaan halveksimaan muita näkökantoja kuin omiaan. Usein heidän suustaan kuulee sellaisia termejä, kuten esimerkiksi populisti. Se on erityisen outoa ja jopa huvittavaa. Koska monet heistä kuitenkin itse kannattavat sellaisia arvoja, kuten esimerkiksi avoimet rajat tai EU:n liittovaltio.

Takaisin ylös #936 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[14:35:16] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus kyseenalaistetaan usein – ”Jokainen näkee, kuka hyötyy” | Yle Uutiset | yle.fi
16.11.2016 klo 18:13päivitetty 16.11.2016 klo 18:29
Yle-veroa maksaa vuosittain noin 2 miljoonaa ihmistä. Yle saa noin 457 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä 46 prosenttia menee ohjelmatoimintaan, 52 prosenttia käytetään kuluihin.Yle
Puolueet ovat vaatineet toistuvasti, että Yleisradion riippumattomuudesta on tehtävä selvitys. Viimeksi asiaa on vaatinut vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto, ja aiemmin muun muassa Suomen tietotoimisto on vaatinut Ylen aseman ja toiminnan selvittämistä.
Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) olisi annettava Yleisradion riippumattomuudesta julkinen lausunto. Lausunto ei kuitenkaan tarkoittaisi Bernerin mukaan riippumattoman selvityksen käynnistämistä.
Yleisradion riippumattomuutta tutkinut Tomi Voutilainen sanoo, että jos asiaa halutaan selvittää, on hyvä tutkia ensin sitä, mitä halutaan selvittää.
Voutilainen oli viime hallituskaudella valtionneuvoston yleisistunnossa asiantuntijana kuultavana, kun Ylen rahoitusta käsiteltiin.
Hänen mielestään selvitys kannattaisi aloittaa Ylestä itsestään. Hänen mielestään Yle on niin suuri mediatalo ja sen toiminta yhteiskunnallisesti niin merkittävää, että ensin pitäisi katsoa, onko se riippumaton vai ei.
Voutilaisen mukaan asiaa voitaisiin alkaa selvittää parlamentaarisesti, jos Yle on todella jollain tavalla poliittisesti ohjailtava. Jos Yle ei ole millään lailla poliittinen, selvitys pitäisi aloittaa Voutilaisen mukaan siitä, miten Ylen toiminta voidaan taata nykyisessä rahoitustilanteessa. Sen jälkeen olisi aika keskustella Yleisradion tehtävästä ja rahoituksen tasosta.
Riippumaton selvitys olisi Voutilaisen mukaan vain tapa siirtää asiaa eteenpäin. Hänen mukaansa poliitikkojen tulisi antaa vastaus kysymykseen, miten Yleä ohjataan, mihin sillä on valtaa ja mikä sen asema on yhteiskunnassa.
Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikön Timo Huovisen mukaan Ylen riippumattomuutta on selvitetty ja tutkittu useaan otteeseen, eikä Ylessä ole ollut koskaan mitään poliittista vaikutusta.
Huovinen kuitenkin painottaa, että selvitys on tehtävä nimenomaan Ylen näkökulmasta.
– Tässä vaiheessa on tärkeintä, että jokainen miettii omalla kohdallaan[14:39:00] 93.106.139.93: CONNECTION_ABORTED 1072 s
, mikä on oikea tapa käsitellä näitä kysymyksiä, ja miettii Ylen asemaa yhteiskunnassa.
Selvitys ei Huovisen mukaan kuitenkaan tarkoita välttämättä ulkopuolisen tahon tekemää tutkimusta, sillä Ylen riippumattomuus on tutkittu monta kertaa. Huovisen mielestä selvityksen voi tehdä talon sisällä[14:39:25] 93.106.139.93 saapui paikalle
.
Ylen riippumattomuus kyseenalaistettiin vuonna 2016
Yleisradion journalistisen päätösvallan luovuttamista ulkopuolisille on ehdottanut viimeksi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Mäenpää arvosteli tiistaina Ylen A-studio Talk -ohjelmassa poliitikkojen puuttumista journalistisiin sisältöihin. Hän vaati, että Ylen hallintoneuvoston tehtävät on määriteltävä tarkemmin. Mäenpää totesi myös, ettei poliitikoilta ole saatu riittävästi tietoa siitä, mitä Ylessä tapahtuu.
Mäenpään mukaan Ylen riippumattomuus pitäisi varmistaa samalla tavalla kuin poliitikkojen riippumaton asema esimerkiksi rahoituksen suhteen.

Takaisin ylös #1184 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:22:12] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus?

"Ylen pitäisi olla puolueeton."

Niin sen pitäisi olla ja sen takia en oikein ymmärräkään, että miten esim. joku feissari saa oman näkemyksensä mukaan päättää sen, että saako jotain tiettyä ohjelmaa esittää.

Yle voisi halutessaan itse esittää feissareita, joille se voisi kertoa että minkälaista ohjelmaa se ei halua esittää. Feissari voisi sitten toimia sen mukaan. Feissareiden kautta voitaisiin myös kartoittaa se, että mistä ohjelmista katsojat olisivat halukkaita luopumaan. Yle voisi myös saada tuloja sen mukaan, kuinka paljon ohjelmista maksetaan. Feissarit voisivat myös myydä omia mainoksia lähetyksiin tai nettisivuille ja näin kerätä itselleen tuloja. Näin ollen Feissareille olisi tärkeää se, että mikä ohjelma kerää eniten katsojia ja saa paljon klikkauksia.

Näin voitaisiin varmistaa, että ohjelmia katsottaisiin mahdollisimman paljon.

Toki tällä tavoin Feissarit eivät välttämättä pystyisi tekemään sellaista sisältöä kuin itse haluavat, koska katsojia on vaikea saada ja sitä kautta tuloja. Yle taas voisi halutessaan käyttää Feissareita niin kuin parhaaksi näkisi. Feissareilla voisi olla myös jotain sellaisia tehtäviä, mitä tavallisilla ihmisillä ei välttämättä ole. Esimerkiksi Feissarit voisivat ottaa selville katsojien mielenkiinnonkohteita, jotka ovat sellaisia mitä Ylen katsojat haluavat katsoa.

Tai jotain...

Takaisin ylös #1185 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:24:38] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus, puolueettomuus. Ennen YLE ei voinut ottaa mitään kantaa mihinkään asiaan, ja nykyään taas sen kaikki uutiset ja jutut on jo niin värittyneitä. Ihan turha laitos, en maksa mitään siitä skeidasta.

Ja tästä pitäisi vielä maksaa veroa, ei helvetti.

Takaisin ylös #1188 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:27:34] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus ja puolueettomuus-sanan määrittely

Mitä se on? - HS
Tämä on minusta erityisen ongelmallista koska
- HS:n johto ja toimittajakunta ovat pääasiassa olleet perinteisesti osa konsensuspuolueita. Konsensuspolitiikan takia myös he itse ovat usein vastustaneet median ja poliitkkojen valtaa tutkivien toimittajien toimintaa ja paljastaneet erilaisia skandaaleja, kuten esimerkiksi Ilkka Hakalehdon ja Mauno Koiviston ajaman salaisen EU-sopimuksen.
- Kun HS oli paljastanut mm. että Mauno Koivisto on laittomasti evännyt tietoja kansalaisilta EU:n perustussopimuksesta, lehti päätti olla julkaisematta sitä vaikka kaikki muut lehdet julkaisivat ja YLE haastatteli kansalaisia. HS kieltäytyi vaikka oli saanut salaisen tiedon ja se on vielä verkossa.
- Nyt HS:n uusi johto haluaa laajentaa tätä konsensus-median periaatetta mm. sotasankareiden sensuroimisessa, jopa sotasankaruus halutaan kieltää.
- HS:n johdon mukaan siis mm. sotasankari Törnistä ei saa tehdä uutta elokuvaa. Ja se on Hesarin mielestä puolueeton linja? Vaikka HS:n uusi johtaja oli saanut ko. salaisen tiedon suoraan ulkoministeriön arkistosta, vaikka muut lehdet ja YLE uutisoivat asian, vaikka elokuva oli rahoitettu yksityisellä rahalla ja oli hyvin poikkeuksellinen ja kertoi Törnin lisäksi hänen toiminnastaan natsien palveluksessa.
- Nyt siis Hesari ei hyväksy, että sotasankari Törnistä saa tehdä elokuvaa.
Tämä Hesarin linja on minusta selkeä askel kohti sensuurin yhteiskuntaa ja Hesarin itse ilmoittamat päätehtävät eli laatujournalismi ja sivistystehtävä ovat muuttumassa.
Onko tämä myös hallituksen ja presidentin linja? Se selviää kohta.
Hesarin johto ilmoitti olevansa täysin Suomen hallituksen linjausten takana mm. Nato-asiassa, jopa siinä määrin että uusi Hesarin toimitusjohtaja Kaius Niemi oli käynyt mm. salaa presidentiltä kertomassa Sauli Niinistölle, että hesarin linja tulee olemaan Naton kannalla, kunhan kansa sitä kannattaa. Niemi kertoi saman asian julkisesti Suomen medialle. Oliko Niemellä kenties "tietoa" että kansa tulee kannattamaan Nato-jäsenyyttä ja sen jälkeen kansa kannattaa Hesarin Nato-linjaa? Mutta Niinistö sanoi Hesarin Nato-linjaa epäisänmaalliseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti

Takaisin ylös #1189 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:31:23] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus on koetuksella."
Ja kaiken huippuna, tämä samainen YLE oli myöskin yhtenä järjestäjänä vaalipaneeleita joissa muiden eduskuntapuolueiden puheenjohtajat osallistuivat ja vasemmistoliiton Li Anderssonia ei sinne haluttu, vaan hän oli vaalipaneeleissa paikalla vain puolueen varapuheenjohtajana, joka on hänelle sopivaa työtä, koska hän ei ole ehdolla kansanedustajaksi.
Onko tämä sitä ns. "tasapuolista" tiedonvälitystä ?
Lähettänyt Against NWO klo 5:10 ip.

Takaisin ylös #1191 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:36:50] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus kyseenalaistui
MTV uutisoi eilen (3.6.) poliisin epäilevän perussuomalaisten kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista rikoksesta, joka liittyy kansanedustaja Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelyyn ja seksuaaliseen ahdisteluun eduskunnassa. Tapausta tutkitaan muun muassa rikosnimikkeillä pahoinpitely ja seksuaalinen ahdistelu. Epäilty rikos tapahtui 14.12. eduskunnan kahvilassa ja Ruoho teki tapauksesta rikosilmoituksen 18.1. Hakkarainen sai teosta eduskuntaryhmältään vakavan varoituksen.
Uutisessa mainittiin myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen sanoneen, ettei tapauksesta ole tarvetta käynnistää sen suurempaa selvitystä.
Myös tänään MTV uutisoi poliisin epäilevän Hakkaraista Ruohon pahoinpitelystä ja MTV on haastatellut Jokista.
”Minulle tuli ihan uutena se tieto, että kansanedustaja Teuvo Hakkaraista epäillään Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Olen tänään saanut poliisilta tiedotteen. Täytyy todeta, että minulle tuli se tietoon vasta sen jälkeen, kun MTV oli uutisoinut asian. Minulle tuli poliisin tiedotteen myötä se käsitys, että asiaa tutkitaan edelleen”, Jokinen sanoo.
Hakkarainen sai teostaan vakavan varoituksen eduskuntaryhmältään.
Hakkaraisen avustaja Leena Riekkola on vahvistanut MTV Uutisille poliisin tutkivan Hakkaraisen tekoja. Hakkarainen oli myös tänään vieraana MTV3-kanavan Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmassa, jossa myös Riekkolan haastattelu julkaistiin. Hakkaraisen oli määrä vastata suorassa lähetyksessä esitettyihin kysymyksiin. Avustajan mukaan Hakkaraisella oli ”mensut” ja hänen oli sen vuoksi lähdettävä kotiin. Hakkarainen myös kertoi joutuneensa sairaalahoitoon. Hän kuitenkin esiintyi lähetyksessä sovitusti ja vastaili toimittajan kysymyksiin, vaikka oli silminnähden silminnähden huonovointisen oloinen. Ohjelman lopussa Enbuske totesi, että Hakkaraiselle tehdään tällä hetkellä lisätutkimuksia, eikä hänen mukaansa ole poissuljettua, että Hakkaraista uhkaisi tuomio.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei ole kommentoinut asiaa.
Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 11.40: Lisätty Leena Riekkolan kommentit sekä tietoa siitä, miten Hakkaraisen esiintyminen EVS:ssä toteutettiin.
Hakkaraisella on omat ongelmansa mutta tuo eduskunnan seksuaalinen ahdistelu on vakavampi asia.
Seksuaalisesta ahdistelusta voi saada sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta, kun pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä voidaan tuomita kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.
”Pahoinpitely ja törkeä pahoinpitely eivät edellytä ruumiillista väkivaltaa, mutta niissä rikoksen täyttyminen voi perustua siihen, että uhri on esimerkiksi pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.”
”Pahoinpitely ja törkeä pahoinpitely ovat asianomistajarikoksia. Poliisi ei siis ala tutkia tällaisia tekoja ilman, että uhri on ilmoittanut rikoksista syytteeseen pantavaksi.”
Hakkaraisen pahoinpitely on asianomistajarikoksia eli se on vain Hakkaraisella, Ruoholla tai heillä yhdessä oikeus tehdä rikosilmoitus. Näin myös pahoinpitelyiden ja ahdisteluiden osalta.
”Rikosilmoituksen saatuaan poliisi päättää, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja toimitetaanko esitutkinta. Poliisi selvittää asiaa myös oman tiedonhankintansa avulla.”
Poliisin lisäksi myös muut esitutkintaviranomaiset tutkivat rikoksia, joiden tekijä on tuntematon. Poliisi antaa tutkintapäätöksensä lopuksi tiedoksi syyttäjille.
”Poliisin esitutkinnan valmistuttua syyttäjä voi jättää syytteen nostamatta tai määrätä, ettei esitutkintaa jatketa.”
Syyttäjä ei päätä esitutkinnan aloittamisesta tai syyttämättä jättämisestä vaan ne ratkaistaan tuomioistuimessa, joka siis päättää, onko kyse rikoksesta.
Ylen riippumattomuus on aika kyseenalaista. Se on selvästi valinnut puolensa. Vaikka ei välttämättä puoluepolitiikan näkökulmasta vaan maailman tapahtumista uutisoidessaan. Esimerkiksi Jemenin huthikapinallisia käsittelevä uutisointi oli lähinnä kritiikitöntä propagandaa ja sodan osapuolen tukemista.
Sen sijaan se että Yle pyrkii uutisoimaan puolueetomasti ja kriittisesti on todella kunnioitettavaa.
Ennemmin Ylen puolueettomuutta kannattaa puolustaa kuin kritisoida.
En kyllä allekirjoita tuota väitettä. Ylen toiminta on selvästi kallellaan vasemmistopuolueiden suuntaan. Tässä muutamia esimerkkejä.
-Yle uutisoi kuinka perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautui kahtia.
-Yle uutisoi näyttävästi kuinka perussuomalaiset potkivat puolueesta etnonationalistit.
-Ylen ohjelmat ovat usein ideologista höttöä.
-Ylen ohjelmat ovat usein yksipuolista vasemmistolaista propagandaa. Esimerkkinä mainittakoon dokumentit joissa ihannoidaan kommunismia.

Takaisin ylös #1196 Suora linkki tähän

Hae: Ylen puolueettomuus

[18:47:23] Prompt: Ylen puolueettomuus
Ylen puolueettomuus
klo 19:57 | 23.9.2014
klo 21:06 | 23.9.2014
23.09.2014 klo 19:57
On niitä, ja Yle on yksi niistä.
klo 22:16 | 23.9.2014
Yle ei ole mikään puolueeton taho, mutta eipä sitä puolueellisuudesta juuri syytetä. Aika moni media, myös kaupallinen media on avoimesti puolueellinen. Yle on enemmän poliittisesti suuntautunut kuin kaupallinen media, mutta niin on moni kaupallinenkin media.