Etusivu
Tietoa Penasta
PenaPedia
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia
Vanhat tiedotteet

Ajoneuvotietokanta (BETA)
Osoitetietokanta (BETA)

Yritystietokanta (BETA)

Vanhat uutiset

Sähkönsiirron tariffilaskuri

Lääketietokanta (FIMEA)

UUTTA! Kotinäyttöbeta

Testikartasto (JavaScript)

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme Ääliömäiset sivustot

Pulautteet

<Toni> Olen hämmentynyt
<Dmitri Medvedev> Äitii, tu u pyhhkiin tuli rapula paska
<Dmitri Medvedev> He muuttavat kouluttajansa meidän armeijamme laillisiksi maalitauluiksi. He tietävät täysin, että heidän sotilaansa tullaan eliminoimaan armotta. Tällä kertaa he eivät ole palkkasotilaita vaan brittiläisiä Nato-erikoisjoukkoja.
<Rehtori Keijo> Haistelen akkojen pyörien penkkejä sekä ostaisin kusiset stringit omaan käyttöön.
<Rehtori Keijo> Mee töihin räkänokka, mulla o valtaa

Nimesi:

Lausahdus:

144 käyttäjää paikalla
Viranomaisia paikalla:

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Herra_Snellman

Tupakkatehtaiden Yhdistys ylpeänä esittää;

Väitteitä ja vastauksia

Tupakasta

ja

Tupakoinnista

Julkaisija: Tupakkatehtaiden Yhdistys
Jakelu: Tupakkatehtaiden henkilökunta

Suhtautuminen tupakointiin ja tupakkatuotteisiin on ollu ristiriitaista satojen vuosien ajan. Ensimmäiset arvostelijat kohdistivat kritiikkinsä amerikan tupakoiviin alkuasukkaisiin Kolumbuksen löydettyä Uuden Maailman.
Huolimatta siitä, että vuosisatojen kuluessa suhtautuminen tupakointiin on perinteisesti ollut kielteinen, miljoonat ihmiset maailmassa ovat jatkaneet tupakointiaan ja nauttivat tupakkatuotteista.
Tupakasta ja terveydestä käyty keskustelu on ollut ja on hyvin yksipuolista. Tupakoinnin vastustajien väitteet ovat saanneet laajalti julkisuutta ja yleinen mielipide on paljolti muovautunut heidän näkymystensä perusteella. Tupakoinnin vastustajien ovat viime vuosina kääntyneet pikemminkin tupakkateollisuuden kuin itse tupakoinnin vastaisiksi. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva keskustelu on katsottu loppuun käydyksi.

Avoin kysymys

Mutta asia ei ole loppuun käsitelty. Arvostetut tiedemiehet ovat tutkimuksissaan pysyneet kannassaan, ettei tupakoinnin ole todistettu aiheuttavan sairauksia. Tästä syystä tupakkateollisuus on jättäytynyt keskustelun ulkopuolelle. Kansainvälinen tupakkateollisuus on sen sijaan rahoittanut vuodesta 1954 lähtien puolueetonta tieteellistä tutkimustyötä, joka pyrkii selvittämään tupakoinnin ja terveyden yhteyksiä.

Ne, jotka väittävät tupakoinnin aiheuttavan kroonisia sairauksia kuten keuhkosyöpää, sydän- ja verisuonisairauksia sekä hengityselinten sairauksia, viittaavat yleensä tutkimuksiin, jotka osoittavat tilastollisen yhteyden eräiden sairauksien ja tupakoinnin välillä. Tilastollinen yhteys ei kuitenkaan ole sama asia kuin syy-yhteys. Monimuotoisen laboratoriotutkimuksen ja myös muun tutkimuksen tarpeellisuus on kiistaton. Sitä tarvitaan, jotta voitaisiin määritellä onko syy-yhteys olemassa vai ei.

Monimutkainen asia

Tutkiessa lähemmin yksittäisiä sairauksia ilmenee, että niiden synnyn selvittäminen on monimutkainen ja vaikea. Esimerkiksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että niillä tupakoitsijoilla, joita vetävät tupakansavua keuhkoihinsa, on pienempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin tupakoitsijoilla, jotka eivät tätä tee.

Eräs sveitsiläinen tutkimus osoitti, että vaikka sveitsiläisten naisten tupakointi on lisääntynyt viimeisen 25 vuoden aikana, samana aikana sydän- ja verisuonisairaudet ovat vähentyneet huomattavasti. Englantilaisista naisista tehty vastaava tutkimus osoitti samansuuntaista keuhkosyöpään sairastumista: tupakointi oli lisääntynyt ja samaan aikaan keuhkosyöpään sairastuminen oli vähentynyt.

Myös monia muita tekijöitä yhdistetään nk. "tupakointiin liittyviin" sairauksiin. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi ympäristösaasteet, radon-kaasu, ammatillinen altistuminen kemikaaleille, ruokavalio, stressi, perinnöllisyystekijät ja kemikaalien esiintyminen ruokatarvikkeissa.
Kun otetaan huomioon kaikki tähänastiset tieteelliset tosiseikat on todettava, että tupakansavun merkitys minkä tahansa taudin alkamisen tai kehittymisen kannalta on epävarmaa ja koko kysymys on edelleen avoin. Lisätutkimuksia tarvitaan ja tupakkateollisuus jatkaa näiden tutkimusten tukemista.

Väitteitä ja vastauksia

Tupakkateollisuus joutuu nykyään kasvotusten monien vaikeideen kysymysten kanssa. Esimerkkejä näistä ovat mm: tupakoinnin rajoittaminen yleisissä tiloissa ja työpaikoilla, tupakkatuotteiden mainontakielto, valmisteveron nostaminen ja tuotevastuuoikeudenkäynnit.
Tupakkateollisuuden edustajina joudumme usein keskustelemaan näistä ja monista muista toimintaamme liittyvistä asioista. Seuraavassa pyritään antamaan taustatietoja näihin kysymyksiin.

VäiteVastaus
Kukaan vastuuntuntoinen henkilö ei voi työskennellä yhtiössä, joka valmistaa kuluttajan terveydelle haitallisia tuotteita. Savukkeet ovat laillisia tuotteita, joita miljoonat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat.
Tupakkatehtaat vaativat, että työntekijöiden on poltettava. Ei pidä paikkaansa. Ketään Suomen tupakkateollisuuden työntekijää ei pakoteta eikä rohkaista polttamaan. Työntekijöillä niin kuin muillakin kuluttajilla on oikeus itse tehdä valintansa. Työnantajat eivät pyri vaikuttamaan valintaan.
Tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, sekä kroonisia hengityselinten sairauksia. Tupakoinnin on sanottu olevan eräs monista mahdollisista riskitekiköistä, joka on tilastollisesti yhdistetty näihin sairauksiin. Muita tilastollisia riskitekijöitä ovat ikä, perinnöllisyys, ruokavalio, stressi, liikalihavuus, korkea verenpaine, liikunnan puute sekä monet ympäristöön liittyvät tekijät. Sanonta "riskitekijä" ei tarkoita syytä.
Kuluttajat polttavat savukkeita, joissa on alhaiset pitoisuudet, koska ne ovat turvallisempia. Monet tupakoitsijat polttavat mieluummin kevytsavukkeita. Toiset pitävät niiden miedommasta mausta. Kevytsavukkeiden suosion syy perustuu kuluttajien yksilöllisiin makutottumuksiin.
Tupakansavun terva, nikotiini ja häkä ovat vaarallisia. Tupakansavun aineosat lienevät maailman eniten tutkittuja aineita. Tupakansavu sisältää hyvin pieniä määriä näitä aineita, eikä ole osoitettu, että minkään näiden ainesosien ja sairauksien välillä olisi syy-yhteyttä.
Mielenkiintoinen tulos on saatu tutkittaessa sellaisia työntekijöitä, jotka ovat monia vuosia työskennelleet tietyömailla olosuhteissa, joissa on jatkuvasti poikkeuksellisen korkeat häkäpitoisuudet. Heistä ei kuitenkaan löytynyt sen enempää sydän- ja verisuonisairauksia kuin muistakaan väestöryhmistä.
Tupakkateollisuus suhtautuu välinpitämättömästi tupakoinnin terveysriskeihin. Päinvastoin, kansainvälinen tupakkateollisuus käyttää tupakointiin ja terveyteen liittyvään tutkimustyöhön kymmeniä miljoonia.
Jatkuvasta tutkimustyöstä on jo saatu arvokasta tietoa keuhkosyövästä, sydänsairauksista, kroonisista hengityseliten sairauksista ym.
Yhä useammat ihmiset lopettavat tupakoinnin kokonaan tai vähentävät kulutusta, koska katsovat tupakanpolton olevan vaarallista. On jokaisen henkilökohtainen asia päättää tupakoiko vai ei. Eri syistä tehdään sekä lopettamos- että aloittamispäätöksiä. Kuitenkin miljoonat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat edelleen tupakoinnista. Tätä nykyä suomalaisesta aikuisväestöstä noin 29 % tupakoi esitetyistä terveysriskeistä huolimatta.
Tupakansavu on haitallista myös tupakoimattomille. Ympäristössä esiintyvän tupakansavun ei ole voitu osoittaa vahingoittavan tupakoimattomien terveyttä.
Tupakansavu saattaa ärsyttää joitakin ihmisiä, mutta ympäristön tupakansavaun mahdolliset vaikutukset tupakoimattomiin ovat edelleen tieteellisen tutkimuksen kohteena.
Jotta tupakoimaton henkilö joutuisi hengittämään yhden savukkeen nikotiinimäärän, hänen pitäisi istua ravintolassa yhtäjaksoisesti 15,5 päivää ja tupakoivien osastossa lentokoneessa 8 edestakaista lentoa New Yorkista Tokioon tauotta.
Tupakansavu on suurin syy sisätilojen ilman huonoon laatuun. Huonosti toimiva tai puutteellinen ilmastointi on suurin syy huonoon ilman laatuun, ei tupakointi.
Tupakansavusta on tullut helppo syntipukki niille, jotka haluavat nopean ja yksinkertaisen ratkaisun sisäilman laadun parantamiseen. Jos huoneilmassa on näkyvää tupakansavua, se johtuu useimmiten rakennuksen tai huoneen huonosta ilmastoinnista. Tämä on todistettu useissa eri tutkimuksissa eri puolilla maailmaa.
Tupakanpoltto tulisi kieltää työpaikoilla. Useimmat työnantajat ovat rajoittaneet tupakointia työpaikoilla ja tupakointia pyritään valvomaan yhä enemmän. Suurin osa työnantajista on edelleen sitä mieltä, että tupakoinnista työpaikoilla päättävät parhaiten työntekijät itse terveellä talonpoikaisjärjellä ja suvaitsevaisesti.
Taloustutkimus Oy:n vuonna 1987 tekemän tutkimuksen mukaan vain 4 % runaasta 1000:sta haastatellusta suomalaisesta halusi viranomaisten päättävän työpaikkatupakoinnista. Vastaajista 38 % halusi työntekijöiden sopivan keskenään tupakoinnista ja sama määrä hyväksyi päätöksentekoon mukaan myös yrityksen johdon; yhteensä siis 76 %. Sama tutkimus paljasti, että vastaajista 4 % koki tupakansavun haitalliseksi työpaikallaan.
Tupakkamainonnan kielto on oikeutettu, koska mainonta rohkaisee tupakoinnin aloittamista. Tupakkamainonnan tarkoitus on tehdä tunnetuksi savukemerkkejä - ei tupakointia.
Mainonta on keino tiedottaa laillisesta tuotteesta kuluttajille. Tupakoitsijoilla on oikeus saada tietoa käyttämistään tuotteista ja tämän tiedon tarjoaa heille mainonta.
On osoitettu, että mainonta ei ole merkittävä tekijä tupakoinnin aloittamiselle. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin tupakointitottumuksia mainonnattomissa maissa sekä mainontaa sallivissa maissa. Mitään yhteyttä mainoskiellon ja nuorten tupakoinnin aloittamisen välillä ei voiti havaita.
Miksi nuoret aloittavat tupakanpolton? Tärkeimpiä tekijöitä näyttää olevan ystävien ja perheen vaikutus sekä muut sosiaaliset tekijät.
Esimerkiksi Norjassa, jossa on ollut mainontakielto vuodesta 1975 lähtien, tupakanpoltto nuorten keskuudessa on yleisempää, kuin mainonnan sallivissa maissa. Näin myös Suomessa, jossa täydellinen mainoskielto tuli voimaan 1978.
Valmisteveron korottaminen on oikeutettua, koska näin lisätään valtion verotuloja ja saadaan ihmiset lopettamaan tupakanpoltto. Savukkeiden valmistevero horjuttaa ankarammin juuri niiden taloutta, jotka muutenkin ovat taloudellisesti ahtaalla. Hintojen korotus vaikuttanee hetkellisesti kulutuksen määrään, mutta sillä ei näytä olevan vaikutusta tupakoitsijoiden lukumäärään.
USA:ssa on meneillään monta tuotevastuu oikeudenkäyntiä ja monessa maassa tupakkateollisuus on oikeudenkäynnin edessä. Vuodesta 1954 USA:ssa on käynnistetty yli 300 tuotevastuuoikeudenkäyntiä tupakkateollisuutta vastaan. Tupakkateollisuus ei ole niistä hävinnyt eikä sopinut ainuttakaan juttua lukuunottamatta yhtä ylemmässä oikeusasteessa vireillä olevaa tapausta (Cipollone), jossa kanne perustuu harhaan johtavaan mainontaan. Tupakkateollisuutta vastaan nostettujen kanteiden määrä on USA:ssa huomattavasti vähentynyt vuoden 1988 aikana.
Suomessa alkoi vuonna 1988 Euroopan ensimmäinen tuotevastuuoikeudenkäynti kahta tupakkatehdasta vastaan. Uskomme kanteen olevan vailla perusteita.
Tupakanpoltto perustuu riippuvuuteen. Eri ihmiset polttavat eri syistä. Myös tupakoinnin lopettamiseen on monelaisia syitä. Useimmat tupakoitsijat pääsevät tavastaan eroon ilman minkäänlaista ammattiapua, jos niin haluavat.

Tupakkatehtaiden Yhdistys ry 17.11.1989

Satu Kaarenoja Ilta-Sanomat 20.11.1989

Vihkonen jaettiin viime perjantaina sille tupakkateollisuuden henkilökunnalle, joka työskentelee tupakan kanssa. He ovat tottuneet kuulemaan erilaisia syytöksiä tupakasta, jotka ovat yksipuolisia. Tämän vihkosen tarve on tullut ihan lattiatasolta: henkilökunta on joutunut kulmakapakoissaan ja koulutustilaisuuksissa vastailemaan kaikenlaisiin kysymyksiin. Tässä on nyt tietoa avuksi kompaktissa muodossa.

Tupakkatehtaiden Yhdistysksen asiamies Raimo Lintuniemi Keski-Uusimaa 21.11.1989

Vihkosessa annetaan pääpiirteisiä ohjeita, jotta tupakkatehtaassa työskentelevä pystyy vastaamaan oikealla tavalla tupakkaan liittyviin kysymyksiin niin kotona, kapakassa, maitokaupassa kuin mieskuoron harjoituksissakin.

Jukka Ant-Wuorinen Amerinfo 2/1990

Julkisissa ja yksityisissä keskusteluissa esitetään alati asiantuntevia lausuntoja tupakasta. Palveluksessamme on 400 ihmistä, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on 400 lähettilästä. He joutuvat jatkuvasti vastaamaan moniin tupakkateollisuutta käsitteleviin kysymyksiin ja väitteisiin omassa tuttavapiirissään. Tämän vuoksi oli hyvä tehdä luettelo todennäköisesti yleisimmin esitetyistä kysymyksistä.

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2023